Magazin

Oh mein Gott! Šta za prosečnu platu može da kupi Nemac, a šta Srbin

prodavnica

Nemačka za mnoge Srbe predstavlja obećanu zemlju – ona nudi veće plate, bolje uslove rade, realnije cene i generalno bolje uslove za život.

Novinari portala Nova upoređivali su cene osnovnih proizvoda u internacionalnom lancu marketa, čije prodavnice postoje i u Srbiji i u Nemačkoj. Osnovni cilj je bio da provere u kojoj državi bi račun bio veći i ko može za svoju platu više toga da kupi.

Zaključak je poražavajući. Račun jednog Nemca u prodavnici je veći od srpskog, ipak on će za svoju platu moći da kupi skoro duplo više.

U srpsku i nemačku korpu stavili su deset proizvoda iz različitih kategorija – meso, voće, povrće i osnovne životne namirnice.

Meso

Prva vrsta mesa čije su cene uporedili je pileći file.

U prodavnici u Srbiji, kilogram ove vrste mesa košta 700 dinara. U Nemačkoj, cena je znatno viša, te iznosi 8,79 evra, što je oko 1.030 dinara.

Sledeći u korpi je svinjski vrat, koji u Srbiji košta oko 950 dinara po kilogramu, dok Nemci za istu količinu izdvajaju 8,9 evra, odnosno oko 1.045 dinara.

Takođe, uporedili su i riblje štapiće istog proizvođača.

Kilogram ovog proizvoda u Srbiji košta 300 dinara, dok je cena u Nemačkoj 2,89 evra, što je oko 340 dinara.

Osnovne životne namirnice

Prva na listi osnovnih namirnica je mleko, koje je u Srbiji u prethodnih nekoliko meseci drastično poskupelo.

U prodavnici u Srbiji, potrošači litar mleka plaćaju 132 dinara.

Cena ovog proizvoda u Nemačkoj je, s druge strane, niža. Tako litar mleka košta 0,83 evra, odnosno oko 97 dinara.

Pakovanje od 250 grama putera, inače proizvoda koji je za mnoge građane Srbije luksuz, kod nas košta 400 dinara.

U istom lancu marketa u Nemačkoj, ovaj proizvod košta 3,49 evra, što je u našoj valuti oko 410 dinara.

Potrošači u Srbiji za kilogram testenine u ovom marketu treba da plate 110 dinara. U Nemačkoj je ova namirnica nešto skuplja, te košta 0,98 evra, odnosno 115 dinara.

Voće i povrće

Kilogram pomorandži građani Srbije plaćaju oko 130 dinara, dok Nemci prolaze povoljnije.

Naime, kilogram ovog voća u ovoj zemlji Evropske unije košta tačno jedan evro, što je 117 dinara.

U Nemačkoj su drastično i jeftinije banane. Tako u Srbiji kilogram košta 200 dinara, a u Nemačkoj 112, odnosno 0,95 evra.

Što se tiče svežeg povrća, kilogram paprike u Srbiji košta oko 200 dinara. U Nemačkoj, cena je nešto viša – 1,99 evra, odnosno 235 dinara.

Kilogram šampinjona jedan je od proizvoda koji je kod nas skuplji. Tako je cena u Srbiji 500 dinara po kilogramu, a u Nemačkoj 3,97 evra, odnosno oko 465 dinara.

Čiji je račun veći?

Potrošač u Srbiji bi za kupovinu svih ovih proizvoda platio ukupno 3.597 dinara.

Račun potrošača u Nemačkoj iznosio bi 33,79 evra. U domaćoj valuti, to je oko 3.960 dinara.

Dakle, nemački račun nešto je veći – za oko 360 dinara.

Ko može da kupi više?

Iako je kupovina ovih proizvoda nešto povoljnija u Srbiji, postavlja se pitanje ko zapravo, od svoje plate, može da kupi više.

Prosečna plata u Srbiji iznosi 78.326 dinara (667 evra). To znači da iznos ove kupovine predstavlja 4,59 odsto prosečne plate. Ovakvu identičnu kupovinu, radnik koji u Srbiji radi za prosečnu platu, mogao bi da ponovi 21 put.

S druge strane, prosečna nemačka plata iznosi 1.484 evra mesečno, što je oko 174.000 dinara. To znači da iznos od kupovine ovih 10 proizvoda iznosi 2,28 odsto plate, a Nemac bi ovu kupovinu mogao da ponovi čak 43 puta.

Dakle, iako je u istoj kupovini na prvi pogled bolje prošao potrošač u Srbiji, realna slika je drugačija. I pored pojedinih proizvoda koji su u Nemačkoj znatno skuplji, građani ove države ipak imaju veću kupovnu moć u odnosu na građane naše države.

Izvor: Nova

Ljubavni jadi Srbina u Belgiji: „Kad devojkama kažem čime se bavim priča se završava“

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

57 Shares
Share via
Copy link