Lifestyle

Na šta obratiti pažnju pri izboru rent a car agencije

Svako ko je nekad imao potrebu da koristi usluge iznajmljivanja automobila, bilo zbog putovanja u inostranstvo ili vam je jednostavno potreban auto, zna da postoje određene začkolice na koje treba obratiti pažnju pre izbora agencije. Evo na šta obratiti pažnju i koje pogodnosti rent a car agencija pratiti.

Na primer ako su vas je do sada zanimao rent a car Beograd je verovatno imao najširu ponudu agencija i automobila, pa je bilo neophodno pronaći proverenu, koja će biti u stanju da izvrši sve neophodne procedure kao što je osiguranje i da vam odgovori na neophodna pitanja.

Agenciju birajte pre svega na osnovu ponude, ali i pravilnika s kojim prvobitno treba da se upoznate da biste znali d ali vam odgovara, i d ane biste dolazili u neprijatne situacije. Ovde ćete videti neke savete kako da izaberete rent a car agenciju koja će najviše odgovarati vašim potrebama.

Mogućnost online rezervacije

Bitno je da agencija ima opciju biranja i rezervacije automobila putem interneta. Osim što ćete na ovaj način verovatno dobiti mnogo bolju ponudu nego na šalteru, ujedno može da se pokaže korisnim da proverite koliko agencija drži do toga da sve što rezervišete online, zateknete i na licu mesta.

Takođe, obavezno tražite na uvid svu neophodnu dokumentaciju kako biste se uverili u legitimnost same agencije, ali i u ispravnost vozila. I naravno, uvek detaljno pročitajte ugovor pre nego što ga potpišete, da slučajno ne dođe do bespotrebnog neslaganja.

Obratite pažnju na pravilnik agencije

Budite svesni da postoji starosna granica po zakonu o bezbednosti saobraćaja Republike Srbije, prema kom osoba stara najmanju 21 godinu i sa najmanje dve godine vozačkog iksustva ima pravo da rentira auto, ali neke agencije imaju i svoju starosnu granicu, o kojoj se morate informisati pre nego što se odlučite za određenu agenciju.

Automobili na parkingu

Osoba koja rentira auto takođe na svojoj vozačkoj dozvoli ne sme imati bilo kakvu zabranu vezanu za zabranu upravljanjem motornim vozilom, pošto potpisuje ugovor sa agencijom kao vozač.

U slučaju da napravite prekršaj, bilo u vidu toga što ste dozvolili osobi koja nema zakonsko pravo na to, tj. koja nije naznačena u ugovoru da upravlja vozilom, ili zato što je došlo do nezgode u takvoj situaciji, pun iznos štete se naplaćuje osobi koja je rentirala auto, bez obzira što je vozilo osigurano.

Informišite se o nephodnom depozitu

Jedna od najvećih poteškoća zbog koje ljudi u Srbiji ne rentiraju automobile toliko često, je zato što je ili depozit previše visok, ili zato što je depozit isključivo moguće ostaviti putem debitne ili kreditne kartice. Razlog za to je uglavnom strah od toga da, kada polože depozit, deo ili ceo iznos tog novca neće biti vraćen.

Depozit je u većini rent a car agencija obaveza i predstavlja neku vrstu garancije da ćete vozilo vratiti u ispravnom stanju, tj. onako kako ste ga i preuzeli, a ako slučajno dođe do neke nezgode za koju je vozač lično odgovoran, onda je agencija u stanju da plati učešće za osiguranje od tog depozita.

Imajte u vidu da strane agencije uglavnom primaju depozit isključivo preko jedne od ove dve kartice rezervacijom sredstava, i to za jako velike iznose. Depozit za Fiat 500L na primer iznosi blizu 1000 eura. S druge strane, neke agencije su približile rent a car usluge domaćim klijentima, i to tako što primaju depozit u gotovini i to za dosta manje iznose u odnosu na svetske agencije.

Da li treba da strepite da li će vam se depozit vratiti?

Nikako! Na osnovu iskustva klijenata, depozit se u 99% slučajeva u celosti vraća klijentu, ukoliko je vratio vozilo u ispravnom stanju, i sa onoliko goriva sa koliko je preuzeto. Pod ispravnim stanjem se misli i na čistoću vozila, tako da obavezno obratite pažnju na enterijer vozila, jer vam mogu naplatiti pranje, zato što niste vratili auto čist koliko je bio kad ste ga dobili.

I za kraj, kako izabrati agenciju?

Na primer ako vam treba rent a car u Novom Sadu, savetujemo da pogledate našu listu i izbor agencija na prethodnom linku, dok za ostale gradove i agencije u Beogradu savetujemo detaljnu pretragu ponude i upoređivanje uslova. Svakako, treba obratiti pažnju na namenu odnosno razlog zbog kog vam je automobil potreban. Prvenstveno bi vam savetovali da birate domaće rent a car agencije u kojima ćete svakako ostaviti manji iznos novca, u gotovini ili karticom, kako god vam je pristupačnije. Takođe povedite računa o limitu kilometraže, jer ako ga prekoračite, biće vam naplaćeno iz depozita.

Automobili na mostu

Prethodno se dobro raspitajte o uslovima najma, naročito o već pomenutoj kilometraži, korišćenjem vozila u inostranstvu i opremi koja ide uz vozilo, i uvek dobro pregledajte automobil zajedno i sa operaterom upišite eventualna postojeća oštećenja na ugovor.

Prednosti i mane kupovine polovnih auto delova

3 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap