Magazin Putovanja

“Lepa zemlja, ali ne baš pametna, kao i Srbija”: Srpski turista šokiran ulicama Palerma (VIDEO)

Ulice palerma
Foto: Printscreen / Facebook / Eko straža

Kada pomislimo na Siciliju, jednu od od evropskih eksluzivnih turističkih destinacija, verovatno su prvo što nam pada na pamet, osim mafije i trilogije “Kum”, prelepi gradovi, bajkovite plaže i mediteranski gradovi prepuni istorije.

Međutim, taj deo Italije se u jednom žalosnom pogledu može porediti sa Srbijom, a to je nebriga prema životnoj sredini i nedostatak ekološke svesti.

“Jedino na Siciliji, Srbiji i Albaniji sam video divlje deponije pored puta”

Ulice Palerma, glavnog grada Sicilije, podsećaju na pravu deponiju, a prljavije su čak i od beogradskih, što se može videti na video snimku koji je ovekovečio jedan naš sugrađanin koji je posetio ovaj grad, a koji je objavljen je na Fejsbuk stranici Eko Straže.

– Evo malo da vas utešim da nismo jedini u Evropi. Ovo je sve Palermo. Jedino ovde, kao i u Srbiji i Albaniji, sam video divlje deponije koje mogu da se vide sa puta – priča ovaj momak, dok snima razbacano đubre po ulicama i kante koje prelivaju.

Zatim nam ukazuje na divlju deponiju koja je nastala tik pored praznih kontejnera u centru, kao da se građani namerno trude da naruže da naruže svoj grad.

Mafija preuzela unosan posao sa otpadom

Dodao je da je čitava Sicilija fantastična, kao i prelepi Palermo, da je mnogo jeftinija od ostatka Italije, a pogotovo severne Evrope gde su cene jezive, ali da prljavština koja je svugde, umnogome kvari utisak.

– Prosto je neverovatno koliko je prljavo, čitava Sicilija je takva. Kad smo se vozili putevima Katanije, videli smo divlje deponije na sve strane. Nekako je vrlo simptomatično, kao Srbija, lepa zemlja, ali očigledno ne baš preterano pametna – kaže ovaj mladi momak.

Gradovi sa juga Italije već dugi niz godina imaju velik problem, jer je mafija preuzela unosan posao sa otpadom, upumpavajući novac u institucije.

Na Siciliji je to Koza Nostra, a svi se sećamo sličnih užasnih prizora sa ulica Napulja od pre 15-ak godina, kada je ceo grad praktično postao velika deponija, za šta je bila odgovorna Kamora, lokalna kriminalna organizacija.

“Dok sam vozio po Siciliji imao sam osećaj da sam u Nišu”

Ovaj snimak je izazvao i brojne reakcije ljudi na društvenim mrežama.

“Dok sam vozio po Siciliji npr. u Kataniji imao sam osećaj da sam u Nišu. Mi smo veoma slični po kulturi i nekulturi. Evo i zima nam je postala još malo pa ista”, “Nekulturaaaa, ja svako jutro iz žive ograde vadim punu kesu flašica, čokanja, limenki, kutijica, kesica…. Prođu, nemaju gde – aha evo je živa ograda, zavuci tu… Strašno”, “Od Pančevačkog mosta kreneš ka Mirijevskom bulevaru i onda bulevarom do Mirijeva”.

“Konačno da neko ukaže i na to da ima jaaaako mnogo gradova u svetu koji su prljavi! Naravno da to nije opravdanje za nas. Samo ne volim kada se jedino naša država pljuje!”, “Naši počeli trku sa Italijanima! Sklonili sve kontejnere u Kumodražu. J*g, narod baš zabole, samo da se sendvič zagrize”, “Šta je problem sa narodom na jugu Evrope, mozak im ispari na vrućini je*em li ga?”, komentarisali naši sugrađani na Fejsbuku.

Ispostavlja se da po pitanju odlaganja otpada ima i gorih od nas, a na nama je da se potrudimo da očistimo naše prelepe reke, jezera i planine i gradove i radimo na povećanju ekološke svesti, kao bismo imali nešto da ostavimo u amanet budućim generacijama.

Srbija se davi u divljim deponijama, ni planinsku princezu Taru nismo poštedeli sramote (FOTO)

Luftika #

komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
49 Shares
Share via
Copy link