Magazin

Srbija se davi u divljim deponijama, ni planinsku princezu Taru nismo poštedeli sramote (FOTO)

tara
Printscreen

Ekologija je sve popularnija reč u srpskom jeziku i to je nešto što može da raduje sve ljubitelje prirode i života uopšte, ali nažalost tu je i sramota koja spada samo na naša pleća i problem koji se po svaku cenu mora iskoreniti.

Možemo kriviti i zahtevati od države da domaće i strane investitore natera da koriste prečišćivače i filtere kako bi sačuvali vazduh i živi svet, možemo oterati Rio Tinto, Dandi i sve one koji ne mare za naše vode i planine, ali čini se da ćemo morati i protiv sebe i svoje potrebe da zagađujemo sopstvenu okolinu.

Nekada nije samo država kriva, već ogroman deo odgovornosti spada i na društvo u celini, kao i na neodgovorne pojedince.

Srbija je zemlja koja ima veliki problem s zagađenom prirodom i smećem koje se može videti u gotovo svakom našem gradu, selu, planini, reci.

Pa je tako uslikana i gomila otpada na prelepoj Tari, a navodi se da je fotografisano blizu zaseoka Tarabići.

„Iznad Tarabića odnosno Milosavljevića koliko znam taj deo zovu Vrošak. Može da se dođe putem preko Veletova ali po svoj prilici bacaju lokalci koji tu žive…. Žalosno“, opis je fotografije.

Nizali su se komentari na ovaj sramotan prizor. Korisnici Tvitera podelili su svoja zapažanja.

„Narod živi u beznađu, sluđuju ga sa svih strana decenijama. Briga o okolini nije ni primarna ni sekundarna ni tercijarna stvar. Zadnja rupa na svirali“.

„Sećam se kad je Ana pre jedno 10 god. došla u Srbiju, kao ataše za kulturu jedne ambasade. Mi joj preporucili Frušku goru, za izlet, vratila se šokirana kolicinom đubreta, na sve strane. Prljava je Srbija, ne samo prljava, no i zapuštena, smradna i zagađena. Nema promene“.

„Beograd, naselje koje je oznaceno kao najzdravije jer je okruženo šumom koja je pluća Beograda. Pored uredno postavljenih kontejenra u dovoljnom broju, redovno bacaju i mali i veliki otpad iza njih u prave deponiju. Komunalci prazne redovno kontejne. Poslednji put u očaju, komunalci dovezli mali bager i sa njim zatrpali, dovezli su i zemlju sa kojom su zasuli sve, poravnali i ostavili bez i jednog bačenog papirica. Za tri dana nenormalna količina đubreta se ponovo našla tamo, ljudi sami prave deponiju od svog zdravog okruženja“.

„Zadnje dve godine sam skupio nekoliko džakova smeća pored puta. Nema popravke mozga dok bezbroj puta ne pokupiš za njima“.

„Divčibare veoma slične! Grade na sve strane i skupo im je da šut voze u Valjevo pa ga bace u prirodu. Valjda im jeftinije“.

Inače, planinu Taru zovu i „pluća Srbije“ a svakako je i prelepa turistička destinacija naše zemlje.

Nacionalni park Tara sa Parkom prirode Šargan – Mokra Gora, Parkom prirode Zlatibor i Nacionalnim parkom Drina u Republici Srpskoj (BiH) je predviđen za potencijalni prekogranični rezervat biosfere u okviru UNESKO-vog programa „Čovek i biosfera“.

Ovo je tipično šumsko područje, a po očuvanosti i raznovrsnosti šumskih ekosistema, od kojih su mnogi reliktnog karaktera, spada u najbogatija i najvrednija šumska područja Evrope, navodi se na njihovom sajtu.

Izvor: Nova.rs

Petrovaradinska tvrđava postala ruglo, hrpe smeća i zagađenje na svakom koraku (FOTO)

16 Shares
Share via
Copy link