Koronavirus Magazin Svet

Srpski hematolog u Švedskoj otkrio koju terapiju bi sebi propisao da dođe u bolnicu u kritičnom stanju

Svetski stručnjak iz oblasti hematologije prof. dr Jovan Antović, sa Instituta Karolinska u Stokholmu dao je odličan i obiman intervju sa Nova.rs. Link je ispod, pa vam preporučujemo da ga pročitate u celosti, jer je veoma poučan.

Mi smo ovde izdvojili najzanimljivije delove. Tu je i terapija koju je ostavio svojoj supruzi, na kakvom tretmanu da insistira, ako ga dovedu na intenzivnu negu bez svesti.

Ali pre toga, važno je da znate da ne treba da uzimate terapiju na svoju ruku. Svaki organizam je individualan, ovakve lekove može da propiše samo lekar specijalista.

Važno je pre svega, smatra on, ne “prelečiti” pacijenta.

– Sećam se da su nam govorili naši sjajni učitelji, a meni i moj otac, koji je bio sjajan neurohirurg, da ne preterujemo sa lečenjem kako ne bi naštetili pacijentu. Ono što se meni čini zanimljivo u većini dostupnih studija, ukazuje da pacijenti sa koronom imaju: povećane neutrofile, smanjene limfocite, povećani CRP koji nisu znakovi virusne infekcije: ili je reč o bakterisjkoj suprainfekciji ili o nesrazmerno jakom imunološkom odgovoru. Osim toga, svi opisuju značajnu aktivaciju koagulacije i kao rezultat toga između ostalog oštećenja pluća – rekao je dr Antović.

Ipak, kaže da neko može najbolje stajati iza svojih reči – ličnim primerom.

“Možda nisam u pravu, ali ono što sam ostavio svojoj supruzi, na kakvom tretmanu da insistira, ako me dovedu na intenzivnu negu bez svesti“:

  1. Hidroksiklorokin 400 mg dnevno (kažu da je štetan – daje se reumatološkim pacijentima 10-20 godina; uzima se preventivno kod ljudi koji odlaze u malarijska područja);
  2. Azitromicin 500 mcg dnevno
  3. Remdisevir (ne bih voleo antivirusne lekove, ali ako mora – i potpuno je nepoznato deluje li uopšte – onda ovaj)
  4. Respirator nikako (osim ako su disajni mičići istrošeni ili je inhibiran centar za disanje u mozgu). Povećanje dotoka kiseonika nije indikacija za respirator. On samo može dodatno da ošteti pluća ako se neselektivno koristi.

On, međutim, skreće pažnju da je za predupređenje infekcije najvažnije da sačuvate svoj imunitet.

Znači: bez straha, a pogotovo bez panike. Stres je vodeći faktor rizika za sve bolesti.

Pored toga:

  • C-vitamin 1 g dnevno
  • D-vitamin 20 mcg dnevno
  • B-kompleks
  • Cink 15 mcg dnevno.

I na kraju, uključite mozak, jer ako nešto nije logično, to obično nije istina.

Dr Antović smatra da ovaj virus nije opasan koliko se činilo u početku. O tome zašto velike brojke izazivaju paniku, lekovima i vakcinama, kao i o tome zašto je za Srbiju bolje da se ugleda na Švedsku a ne na Kinu, pročitajte na Nova.rs.

Da li švedski pristup borbi protiv koronavirusa zaista daje rezultate?

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
721 Shares
721 Shares
Share via
Copy link