Lifestyle Magazin

Šta znači staro srpsko ime kojim ste krstili svog sina, ko ga je i kada proslavio

mladi srbin

Republički zavod za statistiku je sastavio listu najpopularnijih muških srpskih imena u poslednjih pola veka, kao i njihovo izvorno značenje.

Hiljade i hiljade srpskih dečaka nosi ova imena, ali često ni njihovi roditelji ne znaju šta ime kojim su krstili svoje dete zapravo znači.

Drgi svetski rat diktirao trendove

Pre Drugog svetskog rata Srbijom je ubedljivo vladalo muško ime Milan. Ipak, u centralnoj Srbiji zastupljeno je bilo i ime Miodrag, a u južnoj Stojadin.

Za vreme rata i nešto malo po njegovom okončanju, mnogi dečaci nazivani su Slobodan. Ipak, Milan se održao u Vojvodini, a u Pirotu je sve popularniji postao Petar.

Decenija posle pedesetih proslaviće muško ime Dragan, dok se Južna Srbija odlučuje za Zorana. Ta dva imena popularna su i šezdesetih, ali im se pridružuju i Goran, Ivan i Aleksandar.

Vesele 70-e

Dragan i u sedamdesetima ostaje popularan, najviše na zapadu Srbije, ali je Dejan još popularniji od njega. Jug Srbije dečake naziva Saša, dok je u Beogradu najpopularniji Aleksandar. Ovo ime se, tokom osamdesetih, širi i na Vojvodinu, a sve popularniji je Marko.

Zašto su Šakira i Pike deci dali srpska imena

Nevesele 90-e

Devedesetih godina omiljeno muško ime roditelja postaje Nikola i, iako njegova popularnost ne slabi, u narednoj deceniji je sve češći i Luka.

Po ovom preseku, dajemo vam značenja najpopularnijih srpskih muških imena, zajedno sa pregledom slavnih Srba koji su to ime proslavili, piše Prva.rs.

Listu najpopularnijih imena i njihovo značenje čitajte na sledećoj strani

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link