Lifestyle

Tradicija ili trend? Koja su najpopularnija imena za decu u Srbiji?

Nedavno je objavljena vest da je ime Adolf u Austriji od završetka Drugog svetskog rata sve manje popularno i gotovo da u potpunosti nestaje. Koja su popularna imena za decu u Srbiji na ivici opstanka, a koja su zamenila tradicionalna imena?

U Beogradu živi nekoliko Tarzana, imamo i Zmaja, Dinarka, Bruslija i Gricka. Nekada se ime Nikola orilo parkovima, danas međutim, češće čujemo mame koje dozivaju Hanu, Vuka, Luku i Lava, piše RTS.

Beograđani kažu da je danas i Vida dosta često ime s obzirom na to da je malo izašlo iz mode u prethodnim decenijama, zatim Sofija, Aleksa, Andrej…

Nekada je bilo mnogo više Radmila, Grozdana, Zorana, Darinki, a među muškim imenima, priseća se jedna baka, Milan, Dragojle, Dragan…

Ranije se verovalo da će ime odrediti sudbinu deteta. Davala su se imena po bakama, dekama, svecima. Danas se pravi nešto drugačija selekcija.

„Kod devojčica su su to najčešće imena koja imaju tri ili četiri slova, dok kod dečaka su imena sa četiri ili pet slova. Znači kod devojčica imamo Anu, Saru, Lenu, Ninu, Mašu, Taru, Janu, Miju, Hanu, a kod dečaka dominiraju Vuk, Uroš, Sava, Lav, Pavle, Jovan, Petar, Dušan, Kosta“, naveo je za RTS Zorko Petrović iz Sektora za statistiku Grada Beograda.

Kratko, ali za neke tradicionalno ime, iznenadilo je Vranjance.

„Imala sam priliku da kroz priču o porodici kako je deda išao na hodočašće da jedan čovek iz okoline Bujanovca kroz priču meni pominje razne titule i onda ‘i Beg’, ja kažem: ‘Šta Beg?’. Deda je bio beg i dete će se zvati Beg“, priča Beba Kanački, ovlašćeno lice za elektronsku prijavu.

U Beogradu su pojedini roditelji, doduše iz drugog ugla, isto okrenuti tradiciji.

„Zastupljena su imena naših starih vladara kao što su Stefan i Nemanja, imamo Marko i tako dalje, ali više su kod devojčica zastupljena ova internacionalna imena, kratka imena koje su u stvari na neki način i skraćenice nekih možda imena koja su ili biblijska imena ili su grčkog ili starovekovnog porekla“, objašnjava Zorko Petrović.

Redovne su i nesuglasice oko imena kad stigne novi član porodice.

„Deke i bake utrče da prijave dete i prosto žele da prenebregnu roditelje i oni su ti koji žele da daju ime detetu, naravno na to nemaju zakonsko pravo i onda morate prvo da poslušate baku i deku koji sve znaju, znaju šta deca žele“, kaže Beba Kanački.

U Srbiji tako možete naići na Mirođiju, Čajku, Bogorodicu. Neretko su serije bile inspiracija za imena, pa su tako Šeherezada, Kasandra, Onur i Hurem jedno vreme bila najpopularnija imena.

Srpska imena sa sa tužnim značenjem

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share via
Copy link