Magazin Srbija

Narod Srbije traži pravdu na ulici dok Vučić na Sretenje odlikuje holivudske zvezde

dragan simović
Foto: Printskirin/N1

Sramota je da narod širom Srbije traži pravdu na ulici dok predsednik na Sretenje odlikuje holivudskog glumca.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je danas delio priznanja u Palati Srbija a narod je blokirao puteve i protestovao, na više mesta širom Srbije, svako zbog svoje muke.

Predsednik je odlikovao ni manje ni više nego Džoni Depa zbog Bog te pita čega a za razgovor sa građanima koji strepe zbog eksploatacije litijuma, za poljoprivrednike na ivici opstanka, za meštane Kirvelja i čitavog grada Bora kojima kineski investitor ugrožava osnovna ljudska prava, ni volje ni vremena nema.

Dan državnosti Republike Srbije 2022. godine, Sretenje, ostaće uplamćen kao dan kada se jasno videla razlika između naših i njinih. Između onih na vlasti, uštirkanih, ulickanih i spremnih za fotografisanje i svečanu podelu lažnih obećanja, priznanja ili tuđih para i onih drugih, koji nisu za slikanje jer imaju mnogo toga za reći a nisu hvalospevi o tome kako nam dobro ide.

Jer našima ne ide, ide njinima, pa ko je ko je sa koje strane tarabe ostao. Neko je sedeo u Palati Srbija neko ostao iza zidina, nevidljiv i nebitan.

Kao i pre više od dvesta godina, kada se srpski narod digao jer ne može više da trpi turskoga zuluma, danas se digao narod koji ne pristaje da Srbiju raskomadaju strani investitori. Digli su se i oni koji bi da žive i rade od svoje zemlje i svog rada. Digli su se i oni koji se ne boje da će dobtii otkaz ako ustanu protiv terora naprednjačkog režima.

Nisu se digli samo oni koji su uzeli pare. Dok neki ćute jer su zadovoljni sa 1000 dinara na dan izbora, neki su uzeli mnogo više, pa navodno znaju zašto ćute.

A neki su za poslednjih 10 godina svima nama uzeli nešto vrednije  od novca, uzeli su nam mladost, uzeli su nam godine kad smo trebali da stvaramo i da živimo, a ne preživljavamo.

Srpski seljak protiv Rio Tinta

Svečano i praznično, u Palati Srbija, predsednik Srbije, Aleksandar Vučič je delio sjajna odlikovanja, onim podobnima, dok je ispred zgrade policija ganjala građane, koji su prethodnih dana i meseci pokušavali da se izbore za odlazak Rio Tinta iz zemlje.

Građani iz čitave Srbije, kampovali su 6 dana ispred Predsedništva jer im je strana kompanija, Rio Tinto, došla pred kućni prag sa namerom da ih raseli sa dedovine, da je prekopa, zalije kiselinom i povadi rude.

Predsednik je odbio da razgovara sa njima, uz sramno objašnjenje koje ne vredi ni navoditi a građani okupljeni u pokrete, organizacije i udruženja ispunili su obećanje o radikalizaciji protesta na Sretenje.

Pokušali su da blokiraju ulice oko Palate Srbija u kojoj se predsednik cmakao i smeškao domaćim i stranim gostima.
U isto vreme, narod koji predstavlja Srbiju kojom se ponosimo, zemljulju domaćina, dobre i zdrave hrane, zemlju poljoprivrede, čiste vode i vazduha, taj narod je jurila žandarmerija oko zgrade Palate Srbije kao kakve razbojnike.

Dragana Simovića, iz Dobrinje je privela na kratko jer je uspeo da probije bolokadu policije koja kako je izgledalo, nije znala ni šta radi, ni zašto je došla.

Simovića su brzo pustili, nakon čega je ovaj mladi poljoprivrednik objasnio koja je poruka današnjeg protesta.

– Od prošlog četvrtka kampujemo. Došli smo im na noge i ja to kao domaćin ne mogu da razumem. Sram ih bilo. Meni kad dođe neko pred kuću. Oću rukav da mu pocepam, da uiđe ko čovek da popije kavu, rakiju, da pojedemo ljeba i s ljebom šta ima. Oni obilaze sa drugih strana, samo da ne prođu pored nas. Svi oni, da je se jedan našao da izađe, da se obrati nama. Pa gde su oni? I šta sad, jurišamo ko nekad, da bi se čula naša muka. Ljudi, plaćamo RTS godinama i nige nas nema, niko našu muku da ne čuje, sramota. U takvoj državi živimo – rekao je Simović.

Uvozni grašak, pasulj i mleko u prahu

Danas su protestovali i poljoprivrednici, po drugi put i najavili i treći protest. Ni za njih vlast nema vremena.

protest poljoprivrednika
Foto: Davor Vuković

 

Aleksandar Vučić je za televiziju Prva pre par dana rekao i da je naručeno i mleko u prahu kao i 30 milona kilograma brašna tip 500, ali da još nisu obezbedjene zalihe naftnih derivata i da se na tome radi.

Za to vreme poljoprivrednici koji mogu sami da proizvedu pravo mleko, grašak i pasulj sa naših njiva, protestuju upravo zbog tog goriva čija je cena skočila u vis.

Treba li Srbiji prah koji zovu mleko i uvozni pasulj i grašak?

Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Savez udruženja poljoprivrednika zapadne Srbije poslali su predsedniku i premijerki Srbije zahteve u vezi sa problemima koje imaju poljoprivrednici tih krajeva, i između ostalog, zatražili ukidanje akcize na euro dizel i veće subvencije.

Milan Milošević iz Rače, poljoprivrednik, koji danas sa oko 50 šumadijskih proizvođača protestovao je u Rači  i podsetio da uvozno brašno, grašak i pasulj koji najavljuje predsednik Vučič, srpski seljak može da proizvede sam, a da ostane i za izvoz.

Poljoprivrednici koji su danas ponovo protestovali, a najavili su 18. februar, traže uslove koje imaju države u okruženju. Jednoglasna poruka srpskih seljaka je da ovakvo ophođenje prema poljiorivredi vodi ka tome da se ona ugasi. To pak neće gledati skrštenih ruku i kako je rekao Milošević “nećemo umirati u tišini”!

Ko je otpisao selo Krivelj?

Žitelji Krivelja kod Bora, sela na obodu rudnika, jalovišta i istražnih polja čiji je većnski vlasnik Ziđin. još čekaju da selo bude kompletno preseljeno zbog proširenja rudnika od kog Srbija ima najmanje vajde.

Održali su Kriveljani niz zborova kako bi sagledali šta im je raditi, s obzirom na to da još nije dostavljen nikakav plan preseljenja mada su funkcioneri obećali na zboru u julu, da će plan biti gotov do 1. septembra prošle godine.

Danas se na zboru nije pojavio niko iz kompanije Ziđin a gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je pobegao sa skupa jer je morao na sahranu. Usput je dobacivao i snishodljivo se obraćao meštanima čije interese bi trebao da zastupa, jer je za to plaćen.

Kriveljani su ponovo ostali bez odovora do kada će živeti na obodima rudnika te su u znak protesta blokirali put.

Srbijo, srećan ti Dan državnosti!

Završen protest, najavljene nove akcije, vozač koji je udario mladića uhapšen

274 Shares
274 Shares
Share via
Copy link