Magazin Srbija

Završen protest, najavljene nove akcije, vozač koji je udario mladića uhapšen

udaren-mladic-protest-hauba
Izvor: Nova.rs

Nakon šest dana kampovanja ispred Predsedništva Srbije ekološki aktivisti iz Loznice, Gornjih Nedeljica, Pranjanja i Beograda zvanično su napustili Pionirski park.

Ispred Palate Srbija, gde su dodeljena odlikovanja povodom Dana državnosti, održan je protest više ekoloških organizacija koje traže da se zakonom trajno zabrani iskopavanje bora i litijuma.

Aktivisti su u manjim grupama, oko dva sata blokirali Bulevar Nikole Tesle i Bulevar Mihajla Pupina na Novom Beogradu. Kordon policije ih je, međutim, sprečavao da priđu Palati Srbija.

Aktivisti su saopštili su da su završili sa ovom akcijom, ali su najavili da će svoju borbu nastaviti i u narednom periodu.

Podvukli su da će Skupština biti uskoro raspuštena, te da time treba i završiti kampovanje koje je počelo pre šest dana.

Aktivistkinja i glumica Bojana Novaković poručila je za Nova.rs da su šatori već spakovani, ali da će se borba nastaviti i u narednim danima. Kada je reč o konkretnim akcijama, one će biti saopštene u utorak uveče, nakon što „Aleksandar Vučić bude povukao svoje poteze“.

Direktor kampanje “Kreni-promeni” Savo Manojlović najavio je da će večeras saopštiti koji su dalji koraci ekoloških aktivista.

Nosio mladića na haubi, uhapšen

Na raskrsnici Ulice antifašističke borbe i Bulevara Mihaila Pupina došlo je do incidenta, kada je automobil koji je probio blokadu udario jednog demonstranta.

Nekoliko metara ga je nosio na haubi, dok su ostali učesnici protesta lupali po vozilu pokušavajući da ga zaustave.

Demonstranti su zatim prišli mladiću koji je sa haube pao na trotoar, a on im je rekao da je dobro i da nije ozbiljnije povređen.

Za N1 je kratko izjavio da je stajao na ulici i da je “bukvalno pao na haubu” i uhvatio se za brisače u strahu da ne padne.

– Mislio sam da će da stane, on je ubrzao samo. Mislim da sam dobro, sigurno ću ići kod doktora, ali nema potrebe za Hitnu pomoć. Ovo je moj trofej, za to sam se držao – kazao je mladić pokazujući brisač koji je otkinuo dok je padao sa vozila.

Rekao je i da se nije uplašio, da “ima spreman šator” i da je spreman da učestvuje na protestima do kraja.

Policajac u civilu obraćajući se učesnicima na kraju protesta rekao je da je vozač automobila koji je udario mladića pronađen i uhapšen.

Nešto kasnije su još dvojica učesnika protesta policajcu u civilu prijavila da je jedan vozač u crvenoj “dačiji” pokušao da ih udari na trotoaru u Ulici antifašističke borbe.

Demonstranti su rekli da su se tokom protesta desila četiri saobraćajna incidenta i negodovali su što saobraćajna policija nije obezbeđivala skup. Na samom kraju protesta je zbog toga došlo i do verbalnog sukoba sa prisutnim policajcima u civilu.

Savo Manojlović je pozvao na smirivanje tenzija i zamolio građane da ne napadaju policajce koji su profesionalno radili svoj posao, i da oni nisu krivi što tokom protesta nije bilo saobraćajne policije, već su za to odgovorni vrh policije i ministar Aleksandar Vulin.

Nakon toga je protest i zvanično zavšren i okupljeni su se razišli.

Meštanin Gornje Dobrinje probio kordon: „Sramota, niko našu muku da čuje“

gornje-dobrinje-protest-beo
Izvor: N1

Učesnici protesta u više navrata pokušavali su trčanjem da zaobiđu policijski kordon, zbog čega je izgledalo kao da se jedni i drugi “jure” po parku uz Bulevar Nikole Tesle.

Direktor kampanje “Kreni-promeni” Savo Manojlović je, komentarišući “jurnjavu” sa policijom rekao da je to “slika buduće Srbije”, gde su, kako je istakao, slobodni građani napolju, a “kriminalci zatvoreni” u objektu koji će policija čuvati.

U jednom trenutku je došlo do napetosti kada je Dragan Simović iz Gornje Dobrinje probio policijski kordon, a policija ga je zadržala.

Demonstranti su reagovali skandiranjem “Uhapsite Vulina”, a Manojlović je policiji dao rok od 10 minuta da ga puste, inače će okupljeni građani sa rukama uvis krenuti na kordon.

kordon-policije-protest
Izvor: N1

Simović je, međutim, ubrzo pušten, a čim se vratio u masu za N1 je objasnio zašto je probio kordon:

“Pokušali smo da probijemo blokadu, došli smo k’o ljudi, od prošlog četvrtka kampujemo, došli smo im na noge, ja to kao domaćin ne mogu da razumem. Sram ih bilo. Meni kad dođe nego pred kuću, hoću rukav da mu pocepam da uđe, da popijemo kafu, rakiju…”

Istakao je da ih predstavnici vlasti već danima izbegavaju. “Sramota, niko našu muku da ne čuje”, kazao je Simović.

I grupa demonstranata predvođena predsednikom Pokreta “Ćale, ovo je za tebe” Petrom Đurićem je u jednom trenutku došla do istočnog ulaza u Palatu Srbija, ali ih je policija sprečila da priđu do vrata.

Bojana Novaković policajcima: Zajedno ćemo marširati

Glumica i aktivistkinja SEOS-a Bojana Novaković prilazila je tokom protesta policajcima u kordonu i poručila im da ih ne smatra neprijateljima i da je uverena da će jednog dana marširati zajedno.

“Ako Srbija postane rudarska kolonija, uprljaće nam i sir, i kajmak, i rakiju”, upozorila je Novaković.

Rekla je i da je doputovala iz Njujorka kako bi podržala meštane iz ugroženih područja.

Novaković je istakla i da protesti imaju podršku “najjačih igrača protiv korporativnog zla na ovoj planeti”, i da je poruku podrške demonstrantima pružio i advokat Stiven Donziger koji je dobio spor protiv Ševrona u Ekvadoru.

Ako Skupština bude raspuštena, spremni naredni koraci

Manojlović je na početku protesta kazao da su se ekološki aktivisti odlučili na blokadu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog toga što predsednik Repbulike Aleksandar Vučić nije poslušao građane koji su pet dana kampovali ispred Predsedništva.

“Postoji još šansa da se Narodna skupština ne raspusti danas. Vlada Republike Srbije može danas po hitnom postpuku da predloži Zakon, a sutra Skupština da ga usvoji”, kazao je Manojlović obraćajući se novinarima na blokadi u Bulevaru Nikole Tesle.

protest-novi-beograd
Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Kazao je i da imaju spremne naredne korake, ukoliko Skupština bude danas raspuštena i budu raspisani parlamentarni izbori, ali da će ih saopštiti večeras.

“Ono što je sigurno naredni korak je da ćemo imati i proteste i ovakve vrste blokada tokom izborne kampanje”, poručio je Manojlović.

Komentarišući izjavu premijerke Ane Brnabić da imaju njen broj i da mogu da je pozovu, on je rekao da nemaju šta da se čuju sa njom, da nisu “njeni drugari sa rejv žurki”, i da su joj se već obratili zvaničnim dopisom na koji nisu dobili odgovor.

Zlatko Kokanović iz Udruženja Ne damo Jadar izjavio je jutros za N1 da su meštani ugroženih područja i ekološki aktivisti koji su prethodnih dana “kampovali” ispred zgrade Predsedništva Srbije, nezadovoljni jer vlast ne želi da usvoji zakon kojim bi se trajno zabranio iskopavanje litijuma i bora u Srbiji.

“Oni rade šta hoće i kako hoće, dali smo im priliku da usvoje taj zakon, oni to nisu hteli da urade. Posle ovoga će se mnoge stvari dešavati, više nećemo pričati šta ćemo da radimo, ako neko dođe da buši, biće haos”, kazao je.

Izvor: N1

Protest ispred Palate Srbije, meštanin Gornjih Nedeljica probio kordon (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
444 Shares
444 Shares
Share via
Copy link