Novi Sad

Sremski Karlovci zbog investitora hitno menjaju plan regulacije. Procena uticaja na životnu sredinu otpada

sremski-karlovci
Foto: Mojnovisad

Sremski Karlovci baš nemaju sreće sa predsednicima opštine. Prethodni predsednik Nenad Milenković je vladao samovoljom, a za 4 godine mandata nije odgovorio ni na jedno novinarsko pitanje. Danas mu se sudi za nenamensko trošenje sredstava sa umišljajem. Sadašnji predsednik Aleksandar Saša Stojkečić skraćuje procedure i prilagođava ih interesima krupnog kapitala. Ni on ne voli novinarska pitanja i redovno ih izbegava,

– Naprednjaci generalno imaju problem sa izborom predsednika opštine. Neće niko da bude predsednik, pošto znaju svi da će to biti marioneta koja će potpisivati raznorazne javne nabavke i isplate koje neće biti u skladu sa zakonom i koja će proći isto kao prethodni predsednik, odnosno imaće neku krivičnu prijavu na svoje ime – ovako je stanje u Karlovcima u avgustu prošle godine opisao Ivan Stijepović iz Grupe građana “Karlovačka lista” koja je na lokalnim izborima osvojila tri mandata.

U međuvremenu, naprednjaci su kupili dvoje odbornika sa “Karlovačke liste” koji sada daju zdušnu podršku Stojkečiću da, bez javne rasprave i procene uticaja na životnu sredinu, promeni plan regulacije Sremskih Karlovaca po hitnom postupku, i investitorima dozvoli gradnju hotelskog kompleksa u naselju Čerat, sa prelepim pogledom na Karlovce i Dunav.

Stručne službe opštine Sremski Karlovci su se isprva protivile ovakvom planu, ali su „nakon konsultacija“ legli na rudu i batalili priču o životnoj sredini.

Tako će na sledećoj sednici Skupštine opštine Sremski Karlovci najavljenoj za utorak, 2. februar, biti usvojene izmene plana generalne regulacije koje će se sprovoditi po skraćenom postupku. Kažem „biće usvojene“, mada će, formalno gledano, biti predmet glasanja po savesti. Ali naprednjaci već imaju dovoljan broj „dizača ruku“ da ne moraju da brinu o savesti, a još manje o životnoj sredini.

Rezultat je poznat i pre početka utakmice: predsedik opštine jedan, građani Karlovaca – nula.

Kako javlja 021, ovo znači da se iz procedure izostavlja postupak ranog javnog uvida, a sprovodi se samo javni uvid u trajanju od najmanje 15 dana. Plan se menja kako bi se obezbedila gradnja turističko-hotelskog kompleksa na Čeratu. Kako bi se dodatno ubrzale izmene planskih dokumenata ove opštine, odlučeno je i da se ne izrađuje strateška procena uticaja na životnu sredinu.

Kako se navodi u Rešenju o nepristupanju strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, predmetna lokacija biće namenjena za zonu turizma i ugostiteljstva, uz prateće sadržaje, odnosno proširenje namene novijeg i planiranog porodičnog stanovanja.

Nisu se, ipak svi odmah složili, da ovakav projekat definitivno neće uticati na životnu sredinu. Odeljenje za komunalno-stambene poslove, inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine izjasnilo se da je potrebno raditi procenu uticaja na životnu sredinu. Tek “nakon konsultacije sa članovima Komisije za planove i obrađivačima plana donet je zaključak da nije potrebno raditi Stratešku procenu uticaja predmetnog plana na životnu sredinu”.

Standardna procedura donošenja izmene plana generalne regulacije i izrade procene uticaja na životnu sredinu, svakako bi se odužila, što ne bi odgovaralo investitoru koji početak izgradnje hotelskog kompleksa planira već za jun 2021. godine, a završetak za 2023. Približna vrednost investicije iznosi 18 miliona evra, a investitor je Szeremsegi Ingatlanfejleszto LTD iz Budimpešte.

Ova firma je, inače, krajem septembra osnovala podružnicu u Srbiji. Kao zakonski zastupnik vodi se Žanet Ola, koja je i direktorka majke firme u Mađarskoj. Međutim, adresa za prijem elektronske pošte vodi se na Arpada Zavarka, novosadskog advokata i počasnog konzula Mađarske u Novom Sadu.

Kako piše novinarka portala 021.rs Dragana Prica Kovačević, mađarska firma je već kupila zemljište površine 3.719 kvadrata na Čeratu, što znači da joj nedostaje još nešto više od pet hiljada kvadratnih metara za površinu hotelskog kompleksa koja je najavljena.

U Odluci o budžetu Sremskih Karlovaca, navodi se da se ova investicija planira na osnovu dostavljenog Pisma o namerama, koje je investitior uputio 14. jula prošle godine. Osim izjave predsednika opštine Aleksandra Stojkečića da će obaveza opštine biti da obezbedi komunalnu i putnu infrastrukturu do hotela, ne zna se još na šta se Opština obavezala kako bi obezbedila izgradnju hotela.

Takođe, iz kabineta opštine su za portal eKapija naveli da je neophodno i da investitor postane vlasnik zemljišta predviđenog za izgradnju hotela, tj. da otkupi više sitnih parcela od dosadašnjih vlasnika, a opština već, kako su rekli, radi na povezivanju investitora sa vlasnicima.

Predsednik optine Sremski Karlovci duže od mesec dana ignoriše novinarska pitanja na tu temu.

SNS juriša na poslednju barikadu protiv NS na vodi koja Galens deli od miliona

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link