Magazin Novi Sad

SNS juriša na poslednju barikadu protiv NS na vodi koja Galens deli od miliona

Vladajuća SNS smeniće nepodobnog direktora javnog preduzeća “Vode Vojvodine” Slavka Vrndžića i na njegovu poziciju dovešće Srđana Kruževića.

Upravo je Kružević označen za figuru koja bi trebalo da vladajućoj garnituri i njihovom favorizovanom investitoru “Galensu” obezbedi nedostajuće dozvole za izgradnju projekta “Novi Sad na vodi”, piše Ana Lalić za portal Nova.

Megalomanski projekat koji predviđa izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa praktično u koritu Dunava, odnosno na potezu Šodroš–Brodogradilište – Ribarsko ostrvo – Kamenička ada, koji bi investitoru i svima koji ga guraju doneo milione evra, a Novosađanima rizik od poplava i otimačinu poslednjeg zelenog pojasa na Dunavu, zaustavljen je upravo zahvaljujući inžinjerima “Voda Vojvodina”, koji su odbili gradu da izdaju saglasnost za njegovu realizaciju.

Ideju investitora da uđu 500 metara u korito Dunava, izmesti odbrambenu liniju grada od reke i u koritu napravi kompleks višespratnica, u ovom preduzeću su ocenili kao riskantnu i, uprkos pritiscima i Grada i pokrajinske vlasti, za nju nikada nisu izdali dozvolu.

Stručno mišljenje inžinjera “Voda Vojvodina” pravnik i gradonačelnik Miloš Vučević je nazvao “opstrukcijom”, koja će, sudeći po planovima SNS, biti uklonjena upravo postavljanjem Kruževića na čelo ovog vodoprivrednog preduzeća. Građevinskog inženjera i dugogodišnjeg direktora vodoprivrednog preduzeća “DTD-Severna Bačka”, a potom i Voda Vojvodina, Slavka Vrndžića SNS će tako zameniti ekonomistom i vlasnikom stočarske farme, Srđanom Kruževićem.

“Ova nezvanična informacija ne bi bila toliko značajna da ne postoji spor između ‘Urbanizma’ i ‘Voda Vojvodine’ oko ambicioznog ‘Galensovog’ projekta, popularno nazvanog ‘Novi Sad na vodi’, s obzirom da su JVP ‘Vode Vojvodine’ odbile da daju pozitivan odgovor na vodne uslove, potrebne za izradu Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine” , kaže Brajan Brković, član Predsedništva Stranke slobode i pravde, koji se ovim povodom oglasio u fejsbuk obraćanju. Dovođenje Kruževića na čelo Voda Vojvodina, smatra Brković, otklanja se poslednja prepreka koja deli Galens od miliona.

Galens ujedinio novosadsku opoziciju: Prikupljanje potpisa protiv Novog Sada na

“Plan je da ‘verni’ partijski kadar prilagodi politiku i stručnost preduzeća potrebama ‘investitora’ i dozvoli gradnju u zabranjenoj zoni korita reke. Ostaće pitanje ko će snositi odgovornost za eventualna delovanja koja se kose sa svim vodoprivrednim regulativama i stručnim procenama? I da li će građani Novog Sada iz gradske kase finansirati izmeštanje nasipa zarad profita pojedinaca?”, kaže Brković, ističući da SSP insistira na striktnom sprovođenju zakonskih regulativa koji regulišu ovu oblast.

Uprkos i protivljenju velikog broja Novosađana, koji svakodnevno potpisuju peticiju protiv ovog projekta, gradska vlast očigledno ignoriše mišljenje svojih građana.

Preduslovi za izgradnju “Novog Sada na vodi” su već ispunjeni, kako izmenom Generalnog urbanističkog plana, tako i potrebnim urbanističkim dozvolama koje su gradske institucije već a priori dale.

Ukoliko bude imenovan, Kružević će biti taj koji će svojim potpisom odlučiti o sudbini desetina hiljada građana koji žive u priobalju Dunava. A eventualna nada da će imati savesti kao svoj prethodnik pala je u vodu još prošle godine, kada je na poklon od Vlade Vojvodine dobio bezmalo dva miliona dinara bespovratnih sredstava za “nabavku mešaonice i opreme za ishranu ovaca i koza” za svoju farmu u Buđanovcima .

Očigledno, došao je red da uzvrati uslugu, ali umesto kozama i ovcama, sada će se trgovati građanima.

Da li je Galens dobio dozvolu da zatvori ceo Novi Sad? Ceo kvart neprohodan za pešake

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
185 Shares
185 Shares
Share via
Copy link