Lifestyle Magazin

Kako da sami napravite osveživač vazduha koji dezinfikuje prostor

Zbog pandemije koronavirusa tečni sapuni i sredstva za čišćenje i dezinfekciju postali su najtraženija roba prodavnicima. Potražnja je tolika da proizvođaći ne stižu da naprave potrebnu količinu.

Osim dezinfekcije ruku, još jedna bitna stavka na koju morate da obratite pažnju jeste i čišćenje prostora u kojima boravite.

Preporučuje se korišćenje sredstava koja su na bazi aktivnih materija kao što su etanol, natrijum hipohlorit, glutaraldehid, izopropanol, benzalkonijum hlorid i natrijum hlorid.

U dezinfekciji prostora, ali i osvežavanju vazduha mogu vam pomoći i prirodni osveživači s esencijalnim uljima. Radi se o opciji u čije ćete sastojke biti apsolutno sigurni jer će sve biti vaših ruku delo, piše Still.

Na taj način znaćete da imate proizvod koji ne sadrži opasne hemikalije, a koji će vam pomoći da vazduh u vašem domu bude čist, svež i prijatnog mirisa.

Opcija za izradu osveživača ima više, a jedan recept donosimo u nastavku.

Sastojci:

  • Šoljica vode
  • 2 velike kašike medicinskog alkohola
  • 15-20 kapljica esencijalnog ulja s antibakterijskim svojstvima po ličnom izboru, možete kombinovati i više ulja (u grupu antibakterijskih ulja spadaju: čempres, eukaliptus, lavanda, limun, limeta, majoran, čajevac, nana, nemačka kamilica, ruzmarin, žalfija, sandalovina, zimzelen, cimetov list) i bočica s raspršivačem.

Priprema:

U bočici s raspršivačem pomešajte sve sastojke. Kako biste sprečili potencijalno prosipanje, koristite levak. Dobro promućkajte i vaš osveživač spreman je za upotrebu.

Budući da esencijalna ulja imaju tendenciju da plutaju na površini vode, uvek promućkajte bočicu s raspršivačem pre upotrebe.

Istina je da će se prirodni osveživači vazduha verovatno kraće zadržavati u vazduhu od kupovnih, ali rešenje tog problema je jednostavno – koristite ih malo češće.

Na kraju, ne zaboravite da su osveživači samo pomoćnici, a ključno je luftirati prostorije tako da držite prostore otvorenim i uključite ventilaciju i temeljno čistite i dezinfikujete dom.

10 stvari koje svi imamo u kući pravi su izvor zaraze i bolesti

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • tesko je bez hemije iz marketa ali ne i nemoguce! Ako želite da napravite sredstvo koje će vam poslužiti za čišćenje ravnih površina, u flašu sa raspršivačem od ½ litra sipajte destilovanu vodu u koju ste dodali 20-tak kapi eteričnog ulja čajevca. Imaćete sredstvo za brisanje svih površina u stanu, bićete zaštićeni, a pritom, nećete biti izloženi štetnom uticaju hemije. U istu flašu možete dodati i 40 kapi eteričnog ulja limuna, koje će pojačati dejstvo ovog sredstva i učiniti da vaš dom uz to i predivno miriše.

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
212 Shares
212 Shares
Share via
Copy link