Svet

Besplatni ulošci i tamponi za sve žene u Škotskoj

Škotska je postala prva država na svetu koja je tampone i uloške učinila dostupnim svima kojima su potrebni. Parlament ove zemlje jednoglasno je izglasao meru po kojoj su ova higijenska sredstva besplatna za sve žene.

Ovim potezom su stali na kraj situacijama da najsiromašniji ne mogu sebi da priušte higijenske proizvode potrebne za vreme menstruacije.

Škotska premijerka Nikola Sturdžon je navela kako je veoma ponosna što je donesen ovaj zakon koji je vrlo bitan za sve devojke i žene.

Nacrt zakona prvobitno je dobio odobrenje u Parlamentu u februaru ove godine, ali glasanjem u utorak, ovaj zakon je konačno usvojen, i to jednoglasno.

Škotska je ušla u istoriju još pre dve godine kad je učenicama i studentkinjama omogućila besplatne uloške i tampone, a Vels i Engleska prošle godine su krenuli sa sličnim programima.

Svake godine hiljade studentkinja preskaču nastavu tokom menstruacije jer nemaju pristup ulošcima i tamponima, a prema istraživanju koje je sprovela firma „Always“, petina njih, uzrasta od 16. do 24. godina, ode iz škole ranije ili uopšte ne dođe na nastavu zbog nemogućnosti kupovine higijenskih proizvoda, prenosi Kurir.

Takođe, potresan je i podatak koji donosi istraživanje organizacije „Women for Independence“, prema kojem svaka peta žena u Škotskoj ne može da priušti potrebne uloške ili tampone.

Umesto njih koriste čarape, staru odeću, toalet papir ili novine, što može dovesti do zdravstvenih, ali i psihičkih problema poput depresije i anksioznosti.

Pored toga što higijenske proizvode čini dostupnima, ovaj zakon pomaže smanjenju stigme vezane za menstrualne tegobe.

Makedonci najavljuju legalizaciju marihuane u turističkim mestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

22 Shares
Share via
Copy link