Magazin

U strahu od korone popila kafu sa sredstvom za dezinfekciju

Jedna štićenica iz doma za stare u Češkoj žestoko se prepala koronavirusa, te je sa kafom pomešala 200 mililitara sredstva za dezinfekciju i popila. Usled trovanja hitna pomoć je morala da je prevete na ispiranje u bolnicu.

Negovateljice u domu za stare kraj Berouna u Centralnoj Češkoj su pozvale hitnu pomoć zato što starica nije bila u stanju da komunicira, neprestano je povraćala a iz šolje sa kafom osećao se čudan miris.

“Kada su pregledali pacijentkinju lekari su bukvalno po mirisu zaključili da je u šolji sa kafom bilo sredstvo za dezinfekciju. Prema mirisu našli su i koje i otkrili su posudu za dezinfekciju blizu zajedničkih prostorija u domu”, rekla je portparolka Hitne pomoći Petra Efenbergerova.

Lekarima u bolnici žena je kasnije priznala da se toliko plašila da se ne zarazi virusom korona pa je uzela oko 200 ml dezinficijensa za ruke, sipala u kafu i popila.

“Razgovarajte sa svojim starijim članovima porodica. Plaše se bolesti, plaše se zato što znaju da su rizična grupa, ne umeju da filtriraju informacije koje ih preplavljuju iz medija. Potrebno im je da se povere, potrebna im je vaša pomoć i da ih umirite”, apelovala je Efenbergerova na Čehe povodom ovog trovanja, a preneo 021.

Iako lekari i vlasti neprestano naglašavaju da je sredstvo antikovid19 dezinfekcija samo za spoljašnju upotrebu, “garantovano” uspešne nadrilekarske, nekad po život opasne metode borbe šire se internetom a ponekad to prenose i zvaničnici, kao kada je američki predsednik Donald Tramp rekao da bi vredelo ispitati ideju da se dezinfekcija ubrizgava u krv.

U Češkoj je na 326.954 obavljenih testova od 1. marta otkriveno 8.233 ljudi inficiranih virusom korona od čega je ozdravilo 4.899, a preminulo 284.

Amerikanci detrdžentom pročišćavaju sinuse, a izbeljivačem ispiraju grlo

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
39 Shares
Share via
Copy link