Magazin Putovanja

Ostrvo u Panonskom moru danas je dragulj Vojvodine sa najčistijim vazduhom u Evropi

vrsacke planine
Foto: printscreen

Grad Vršac odavno već nema more, ali ima Vršačke planine. Za vojvođansku ravnicu one predstavljaju nesvakidašnji i neuobičajen dragulj, koji je zahvaljujući mapiranju staza od sada dostupan i rekreativcima i turistima.

Neke od nalepših destinacija i skrivenih kutaka na Vršačkom brdu, koje su do sada bile dobro poznate samo loklanom stanovništvu, od sada su dostupne i za turiste i rekreativce koji prvi put borave na Vršačkim planinama.

Naime, pre dve godine započet je obiman projekat u okviru kojeg je mapirano i obeleženo 62 kilometara pešačkih staza, pa i oni koji ih ne poznaju sada bezbedno mogu da se kreću njima.

U toku je treća završna faza projekta, koja predviđa postavljanje mobilijara na najatraktivnijim destinacijama i izletištima na brdu.

– Biće postavljene klupe, biće postavljeni senici, zadržavaće se na tim mestima. Bitno je da na pojedinim mestima, gde su granice zaštićenih dobara, da postavimo i info table koje govore o pticama, insektima, životinjama koje tu borave, da znamo kod koga smo došli u goste – navodi Velizar Vemić, rukovodilac u JKP „2. oktobar“.

Cilj projekta je promocija Vršačkih planina kao turističkog potencijala, ali i afirmaciji zdravog načina života, očuvanja prirode, kulturnog i istorijskog nasleđa. Poslednjih godina Vršac privlači sve veći broj turista i rekreativaca, kojima je Vršački breg nezaobilazna destinacija.

– Mnogi mediji su preneli da grad Vršac ima najčistiji vazduh ne samo u našoj zemlji već i u Evropi i shodno tome povećan nam je broj turista, kako domaćih tako i stranih. Shodno tome radilo se na poboljšanju uslova za boravak na vršačkim planinama – naglašava Jasna Živković iz TO Vršca.

Sada su mnogi skriveni delovi Vršačkog brda dostupni turistima i rekreativcima, ali se strogo vodilo računa da zeleni zaštićeni pojas ostane netaknut. Naime, Vršačko brdo kao predeo izuzetnih odlika dom je i stanište mnogim ugroženim i strogo zaštićenim vrstama biljaka i životinja.

Projektu, koji zajednički sprovode turistička organizacija, grad Vršac i Javno komunalno preduzeće koje je i upravljač Vršačkih planina, odazvao se veliki broj sportskih udruženja, privrednika i građana koji su želeli da daju svoj doprinos kako bi Vršačke planine bile lepše i bezbednije mesto za rekreaciju i uživanje.

Izvor: b92, RTS

Najpoznatiji pristupačni vodopadi u Srbiji otkrivaju nam kako izgleda raj na zemlji

Čitajte Luftiku na Google vestima

62 Shares
Share via
Copy link