Magazin

U Srbiji se masovno zatvaraju pekare, radnici se ne prijavljuju, a računi ne izdaju

hleb-pekara

Samo za desetak dana avgusta zatvoreno je više od 350 pekara. To je rezultat pojačane kontrole koju u periodu petomesečnog odlaganja plaćanja poreza i doprinosa sprovodi Poreska uprava.

Iz Ministarstva finansija podsećaju za RTS da se čitav paket pomoći privredi oslanja na planirane poreske prihode i da izbegavanje plaćanja narušava tu ravnotežu.

Zatvoreno zbog neizdavanja fiskalnih računa ili neprijavljenih radnika – uz potpis poreznika najčešća je poruka na vratima zaključanih pekara.

– Izdajemo fiskalne račune, trudimo se da radimo po zakonu, imamo šest zaposlenih, svi su prijavljeni tako da nismo zabrinuti – navela je Snežana Mladenović, vlasnica “Pekare Mladenović”.

Kontrolisano je više od 600 pekara, a ispostavilo se da dve trećine njih ne posluje po zakonu. Poreznici ne idu na slučajne adrese, na njih odlaze nakon temeljne analize rizika.

– Poreska uprava dobija promet preko dži-pi-esa od svih poreskih obveznika koji imaju kase. Takođe, možemo uporediti taj promet preko fiskalnih kasa i broj zaposlenih na objektu i promet, naravno i prijave potrošača da se ne izdaju fiskalni isečci, dovoljno nam govore da možemo izvršiti kontrolu – objašnjava Nenad Krtolica, pomoćnik direktora Poreske uprave.

Oglasila se i Unija pekara koja od države traži dodatnu pomoć za male pekare, čiji je promet pao i za više od 80 posto.

– Ja apelujem na pekare da moraju da kucaju račune. Mislim da je nekih 60 do 70 odsto pekara na rubu egzistencije, pred zatvaranjem – upozorio je Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije.

– Koristili smo odlaganje doprinosa, koristili smo minimalac za sve zaposlene i to je pomoglo opstanku – istakla je Snežana Mladenović.

Nadležni podsećaju da se paket pomoći privredi težak 5,8 milijardi evra velikim delom oslanja i na planirane poreske prihode.

– Veliki broj preduzetnika koristi mere koje im je omogućila Vlada, međutim u kontroli mi zatičemo nepoštovanje zakona, koji se odnosi na neizdavanje fiskalnih odsečaka i rada na crno. Moram napomenuti da je neizdavanje fiskalnih računa prošlost – zaključio je Krtolica.

Propisi su takvi da kada prvi put otkrije nepravilno poslovanje Poreska uprava firmu zatvara na 15 dana, drugi put na tri meseca, ako se prekršaj ponovi i treći put, preduzeće ne može raditi godinu dana.

Kako piše 021, pekare su veliki problem i u Novom Sadu, gde ih je od početka godine zatvoreno 19.

Naime, u Novom Sadu je od početka ove godine zbog kršenja zakona privremeno zatvoreno ukupno 35 objekata zbog neevidentiranja prometa putem fiskalne kase, kao i sedam objekata zbog neprijavljenih radnika.

Jedan objekat je zatvoren zbog neuplaćivanja pazara, a još jedan zbog neregistrovane delatnosti koju je obavljao.

Srpska mesna industrija pred kolapsom, ne mogu da se reše bifteka i ćevapčića

18 Shares
Share via
Copy link