Srbija Vesti

BIRN: Za vakcinaciju u Srbiji prijavljuju se i stranci, dovoljan srpski broj mobilnog

vakcina-koronavirus
foto: Feđa Grulović/Reuters

Za prijavu stranaca za vakcinaciju protiv koronavirusa preko portala eUprava u Srbiji, dovoljno je da imaju samo srpski broj mobilnog telefona, objavila je danas Balkanska istraživačka novinarska mreža BIRN.

Portal eUprava omogućava i prijavu stranih državljana koji nemaju boravak u Srbiji, te se tako ovih dana mnogi od njih vakcinišu, dok državljani Srbije čekaju da budu pozvani, piše BIRN.

BIRN navodi da su to iskoristili mnogi državljani Severne Makedonije koji se vakcinišu u gradovima na jugu Srbije, i da je vakcinacija i za njih besplatna.

Kada “nabave srpski broj telefona, prijavljuju se na portalu eUprave gde je omogućeno da se vakcinišu i stranci koji nemaju prebivališe u Srbiji. Potrebno je još samo upisati broj makedonskog ili bilo kojeg drugog važećeg pasoša. Oni koji su se vakcinisali, kažu da ih u domovima zdravlja u Srbiji niko ništa nije pitao, niti proveravao i da je procedura trajala svega par minuta”, navodi BIRN.

BIRN navodi da je pitao Vladu Srbije, Ministarstvo zdravlja i Institut “Batut” zbog čega nisu protiv korona virusa prvo vakcinisani svi prijavljeni građani Srbije.

Pitao je i zbog čega strani državljani imaju prednost, da li se vodi evidencija o broju stranaca koji su vakcinisani i koliko ih je, ali do objavljivanja teksta BIRN nije dobio odgovore ni na ta pitanja.

Dodajmo da je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek danas rekao da u Srbiji mogu da se vakcinišu strani državljani koji imaju prebivalište u našoj zemlji. Đerlek je kazao da svi strani državljani koji imaju prebivalište u Srbiji, kao i građani Srbije, mogu da se prijave preko eUprave.

“Biće pozvani prema mestu prebivališta da se vakcinišu u najbližem centru za vakcinaciju”, rekao je Đerlek.

Znate li koju vakcinu smete da primite a koju ne?

68 Shares
Share via
Copy link