Novi Sad Vesti

Novosadski osnovci skandirali ‘Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji’ i to više nikoga ne čudi (VIDEO)

osnovci-prijemni
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC, ilustracija

Nastavnica jedne novosadske osnovne škole u Novom sadu poslala je u roditeljsku Viber grupu poruku sledeće sadržine:

„Dobro veče. Molim roditelje dečaka da porazgovaraju sa svojom decom o današnjem ponašanju u svlačionici posle časa fizičkog. Pevanje pesme ‘Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji’ je u školi najstrože zabranjeno. Razumem da verovatno ni ne znaju šta to znači, ali ih to ne opravdava“.

Nastavnica je nakon što ih je uputila u problem dodala da su neki đaci odmah „priznali i rekli da su pogrešili sa tim pevanjem“, dok su drugi negirali da su u tome učestvovali.

„Svako od njih najbolje zna da li je pevao ili ne. Oni su još uvek deca, takve teme nisu za njih i zajednički nam je zadatak da ih učimo i vaspitavamo, da objasnimo zašto je nešto loše i da toga oni budu svesni“, napisala je nastavnica roditeljima.

Ova nastavnica je samo jedna od mnogobrojnih u Srbiji koja se sa ovakvim situacijama u školi i školskom dvorištu susreće sve češće.

Ona je odreagovala i takvih je nadamo se većina, ali ima i onih koji preko toga pređu, baš kao što uradi i većina građana kad na ulici prođe pored grupe huligana koji uzvikuju ovakve ili slične uzvike koji se smatraju krivičnim delom izazivanja rasne, nacionalne, verske ili druge mržnje i netrpeljivosti ukoliko ih skandira osoba starija od 18 godina.

U slučaju pomenutih dečaka u školi kazne mogu biti usmene, ako im ih neko izrekne ili bar ukaže da je takvo ponašanje neprimereno.

Ukoliko predstavnici vlasti pogrdno nazivaju Albance ‘Šiptarima’ ili ‘terorističkim ološem’, a poručuju ljudima koji beže od rata i siromaštva da Srbija ‘neće biti parking za migrante’ onda se vrlo lako diskriminatorske prakse, rasistički istupi i generalno nasilje normalizuje i podstiče.

Upravo su Albanci, uz Hrvate, manjina prema kojoj mladi imaju najnegativnije stavove, a kao novina pojavljuju se i migranti, pokazalo je istraživanje CEPORE – Centra za pozitivan razvoj dece i omladine. Negativno su okarakterisani i Romi i pripadnici LGBT populacije.

Ono što je proteklog vikenda mladima u Srbiji, ali i širom regije između ostalog ponuđeno je i kako selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi psuje „šiptarsku“ majku, a navijači reprezentacije Srbije u Beču, kako se moglo videti na društvenim mrežama, skandiraju isto što i dečaci posle fizičkog u svlačionici jedne novosadske škole „Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji“.

Policija u Beču zvanično je potvrdila da su snimci autentični te da su preduzeli mere iz svoje nadležnosti. U Srbiji na ovakva i slična skandiranja policija ne reaguje.

Izvor: N1

Školski crtani poziva decu da izaberu carstvo nebesko i pođu putem boraca sa Košara (VIDEO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

166 Shares
166 Shares
Share via
Copy link