Magazin Vesti

Vlasti Srbije i Kosova imaju prećutni dogovor da se mafija ne napada, vrana vrani oči ne vadi

vučić i kurti
Printscreen

Postoji prećutni dogovor između srpskih i kosovskih vlasti da bi zajednička antikorupcijska, antišvercerska i antimafijaška politika ugrozila stabilnost ove dve nacionalističke vlasti, izjavio je za nedeljnik Vreme srpski naučnik i predavač na Harvardu Danilo Mandić.

On direktno optužuje za saučesništvo Evropu i Ameriku koje ne pominju u svojim zahtevima neophodnu borbu protiv mafije.

– Dokle god to ne dodje na dnevni red, pregovori će služiti i Beogradu i Prištini kao snažan alibi za nekompetentnost i autoritarizam, a medjunarodnoj zajednici kao još jedan dokaz da se sa plemenskim primitivcima mora postupati silom – rekao je ovaj sociolog.

Mandić je objasnio da kada mafija instrumentalizuje državu to se zove korupcija, a kada država instrumentalizuje mafiju to se naziva patriotizam.

Kriminal na Kosovu je procvetao od kada su se završili ratni sukobi, tvrdi Mandić.

– Dobio je pristup zvaničnim institucijama, prelazima, preduzećima, bankama, prištinskom aerodromu. Mafije tek ‘poleću’ kada sukobi prestanu, jer u miru dobijate stabilnost i regularnost kriminalnih tokova i partnerstava, uključujući multi-etničkih, koje nisu bile moguće u haosu rata – apostrofira profesor kako je “oslobođenje” Kosova dalo mafiji krila.

Na pitanje da li Srbija spada u države koje pokušavaju da spreče separatizam ulazeći u spregu s organizovanim kriminalom, Mandić je kazao da je Srbija kao Gruzija, Nigerija, Turska i druge zemlje pokušavala kriminalnim kanalima da reši etnonacionalna pitanja.

On je kao primer naveo oružane snage kojima je komandovao Željko Ražnatović Arkan.

– Da je preživeo, Ražnatović bi danas verovatno bio srpski Sedat Peker (veteran turskog podzemlja – prim.aut.). Ovako mrtav, on služi kao jedan kulturološki mit ‘narodnog bandita’ – rekao je Mandić.

Na pitanje „Vremena“ da li je Srbija, kada je u pitanju Kosovo, raskinula veze s organizovanim kriminalom, s obzirom da mnogi povezuju srpsku državu i aktivnosti „kontroverznih biznismena“ sa Kosova poput Zvonka Veselinovića ili Milana Radoičića, Mandić je kazao da koristiti taj termin za takve ličnosti nije samo uvreda za biznismene.

– To je uvreda za kontroverzne ljude. U literaturi se zovu ‘etnički oportunisti’. Očigledno je da ova gospoda imaju izraženu sposobnost snalažljivosti. Nešto jaču od njihovog patriotizma. Oni su simptom, ne uzrok, korumpiranosti i nesposobnosti politike Beograda prema Kosovu – rekao je Danilo Mandić za nedeljnik „Vreme“, a prenosi portal nova.rs.

Vulin, večiti idealista: Svaka mafija želi da preuzme državu, a u ovoj zemlji neće biti mesta za mafiju

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

2.1K Shares
2.1K Shares
Share via
Copy link