Balkan Magazin Putovanja

10 ključnih razlika između Srba i Hrvata po mišljenju danskog avanturiste (VIDEO)

Putnik, jutjuber i avantursita iz Danske, Gustav Rosted, nabrojao je 10 ključnih razlika između Srba i Hrvata.

Ovaj 28-godišnjak koji na svom kanalu na Jutjubu ima 41.000 pretplatnika objavljuje video-snimke sa svojih putovanja, a kaže da je u poslednjih sedam i po godina posetio čak 151 zemlju, kao i da je već sedam puta bio u Hrvatskoj, a više puta posetio je i Srbiju, piše b92.

U video-snimku koji je privukao dosta pažnje prvo je rekao da dve zemlje dele mnogo sličnosti, s obzirom na to da su bile deo iste države, a zatim je nabrojao i 10 razlika između Hrvatske i Srbije, ogradivši se da je to samo njegovo mišljenje, koje je bazirao na opservacijama tokom poseta dvema zemljama.

1. Srbija je veća

Naveo je da je Srbija veća i ima više stanovnika, što je činjenica koja se ne može osporiti.

2. Srbija je malo otvorenija

“Srbi su prijatelji sa svima”, govori. Dodaje da su Hrvati malo privatniji, ali ističe da su i oni sjajni kad ih upoznate. Naveo je i da su Hrvati liberalniji i tolerantniji, dok su Srbi nešto konzervativniji.

3. Hrvatska ima bolju fudbalsku reprezentaciju

“Izvinite, Srbi, imate i vi dobar tim…”, rekao je te naveo da je Hrvatska ipak nešto bolja, što dokazuju i bronza sa SP-a u Francuskoj te srebro iz Rusije, a naveo je i nekoliko hrvatskih igrača.

4. Hrvatska je u EU, Srbija nije

Naveo je da Srbija nije ni u NATO-u, dok Hrvatska jeste.

5. Srbi više vole da se socijalizuju

Rosted navodi da mu se Hrvati čine rezervisaniji na prvi pogled, ali i dodaje da su i oni topli kad ih upoznate. “Jednostavno volim ljude iz obe ove zemlje.”

6. Hrvatska je bogatija

Navodi da Hrvatska ima dvostruko veći BDP po stanovniku od Srbije.

7. Srbi su amerikaniziraniji

“Hrvati vole da se šale da je Beograd Silikonska dolina, jer žene tamo nisu prirodne”, govori, ali dodaje da i dalje i u Srbiji ima mnogo lepih žena. “Velike grudi i usne popularne su u Srbiji”, dodaje.

Ističe da su Hrvatice prirodnije i sramežljivije, ali i prelepe, zbog čega ih mnogi vole.

8. Razlike u fizičkom izgledu

Rosted govori da može da razlikuje Hrvate i Srbe po izgledu, iako ni sam ne zna tačno zbog čega, prenosi Indeks. “Neki kažu da su Srbi tamniji i viši, ali ja se ne slažem s time”, kaže te dodaje da su i Hrvati poprilično visoki.

9. Alkohol i klubovi

“Srbi imaju bolju rakiju, Hrvati bolje pivo”, kaže Rosted. Dodaje i da je hrana u Srbiji malo bolja, osim morske.

Ističe i da se u hrvatskim klubovima sluša srpska muzika, ali i navodi da će retki Hrvati priznati da slušaju turbo-folk.

10. Hrvatska je raznolika

U video-snimku govori o sjajnim ostrvima i obalama u Hrvatskoj, raznim dijalektima, ali i o mentalitetu i načinu življenja.

Zaključio je da zemlje imaju svoje razlike, ali i dodao da obe, koje je nazvao bratske države, obožava, te voli da ih posećuje.

Srbija i Hrvatska danas čitaju jedno pismo: Splićanin objasnio zašto mu fale Srbi

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

234 Shares
234 Shares
Share via
Copy link