Magazin Srbija

SPS najveći dobitnik izbora, nadmašili sve prognoze i vratili se iz mrtvih

ivica-dacic
Foto: SPS

Uprkos prognozama i istraživanjima, koja su SPS predviđali između 7 i 9 odsto glasova, stranka Ivice Dačića osvojila je 100 hiljada glasova više u odnosu na prethodne izbore.

Time su socijalisti praktično postali najveći dobitnici na ovim izborima, imajući u vidu da su njihovi takmaci osvojili manje od predizobrnih predviđanja, piše Nova.rs.

– Možda se ne zna ko će biti predsednik Srbije, ali se zna ko će biti premijer – slavodobitno je uskliknuo Ivica Dačić 2012. godine, nakon izbora na kojima je osvojio 567.689 glasova, odnosno 14,51 odsto podrške.

Taj izborni uspeh omogućio mu je da odlučuje ko će biti deo vlasti u Srbiji, a njegova odluka da se prikloni naprednjacima i formira koaliciju sa njima, doprinela je konstantanom padu podrške SPS iz izbornog ciklusa u izborni ciklus.

Kako je SPS gubio glasače u kontinuitetu

Već na narednim izborima, održanim u martu 2014. godine, Dačić je izgubio 83.082 glasača u odnosu na izbore 2012. (osvojio je 484.607 glasova), a trend pada se nastavio i tokom 2016, kad su socijalisti na parlamentarnim izborima osvojili 413.707 glasova, što je 70.900 manje.

Ni bojkot izbora, 2020. godine, nije zaustavio pad socijalista koji su osvojili 334.333 glasova, što je 79.374 birača manje u odnosu na prethodne izbore.

Međutim, iako su prognoze bile drugačije, pad socijalista je zaustavljen na izborima koji su održani u nedelju, a prema tvrdnjama lidera SPS Ivice Dačića, ovoga puta su osvojili čak 100 hiljada glasova više u odnosu na 2020. godinu.

– To je napredak u odnosu na prošle izbore, ali sam siguran da u narednom periodu možemo da napravimo i reorganizaciju stranke i da učinimo da ti rezultati budu što povoljniji – rekao je Dačić u sedištu stranke nakon izbora.

Spasojević: SPS uvek se vraća iz mrtvih

Profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević za Nova.rs ističe da su socijalisti najviše profitirali na prethodnim izborima, jer su, kako kaže, uspeli da vrate određeni broj birača na parlamentarnim izborima.

– Ovoga puta nisu gubili birače, a i ostvarili su veoma dobar rezultat u Beogradu. Time je SPS povećao svoj značaj u koalicionim pregovorima. Dačić je najveće iznenađenje na ovim izborima i najveći dobitnik – naglašava sagovornik ovog portala.

Na pitanje ko su ljudi koji su glasali za SPS i da li je ta stranka preuzela birače od konkukrencije, Spasojević je odgovorio da mu deluje da su socijalisti zapravo ponovo dobili podršku onih koje su ranije izgubili.

– Nije to preveliko biračko telo, niti je reč o nekoj tektonskoj promeni, ali je, taktički gledano vrlo zanimljiva i značajna. Dačić je odradio snažnu kampanju i njemu je, kao što je to Vučić primetio, pomogao rat u Ukrajini. To je stvar koju smo mnogo puta videli – da se SPS vraća iz ‘mrtvih’ – ističe naš sagovornik.

Dačić: Gde su svi ti koji su nas “progutali”

Početkom godine, govoreći o koaliciji sa naprednjacima i podređenom položaju SPS-a, Dačić je za Nova.rs rekao da niko neče “progutati” SPS i da on ne brine za opstanak svoje partije, uprkos dominantnoj ulozi Srpske napredne stranke.

– Te priče o utapanju SPS slušam 20 godina, te progutaće nas radikali, pa će i demokrate da nas usisaju, a SNS nas usisava evo već skoro deceniju. I šta se desilo? SPS, ubedljivo druga po snazi partija u Srbiji, ima verno glasačko telo i stalno raste. A gde su ti ostali koji su nas progutali – upitao je on.

Ponoš: Upalili smo svetlo u Srbiji, ovi izbori najavljuju kraj Vučićeve vladavine

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

256 Shares
256 Shares
Share via
Copy link