Magazin

SPC odlikovala Vojislava Šešelja, orden mu uručio vladika bački Irinej Bulović

seselj-irinej-orden
Foto: Beta (SRS)

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila je lideru SRS Vojislavu Šešelju orden Svetog vladike Mardarija, saopštila je Srpska radikalna stranka (SRS).

U saopštenju je navedeno da je to visoko crkveno odlikovanje predsedniku SRS u ime vladike Longina uručio vladika bački Irinej Bulović.

Episkop Irinej je rekao da mu je pripao „deo časti i prijatna dužnost da uruči taj orden, napravljen u ime divnog Božijeg ugodnika, svetitelja Mardarija“.

Šešelj je izjavio da mu je veliko zadovoljstvo i čast što je primio to visoko crkveno odlikovanje.

Rekao je da je svojevremeno, kada je boravio u Americi, Kanadi i Australiji, zatekao tamo Srbe podeljene i kako je kazao „zavađene na krv i nož“.

– Prvo što sam uradio, otišao sam u manastir Libertvil, na manastirskom groblju upalio sveće pred spomenicima generalu Draži Mihailoviću i vojvodi Pavlu Đurišiću i na grobovima kralja Petra, vladike Nikolaja Velimirovića, Jovana Dučića i vladike Mardarija, za koga ranije nisam znao – naveo je.

Lider SRS je rekao da je „tada saznao kolike su njegove zasluge za srpsku crkvu“.

– On je srpsku crkvu širom SAD i Kanade osnovao, razvio, učvrstio, a došli smo u situaciju da se ta crkva podeli, kako su jedni druge pogrdno nazivali, na ‘raskolnike’ i ‘federalce’ – kazao je Šešelj.

Rekao je i da trudio, na svakom mestu gde boravio, da se taj raskol prevaziđe i da se crkva ponovo ujedini, te napomenuo da je u tome imao prilično uspeha.

Patrijarh Porfirije 2019: Svaki drugi mafijaš u Srbiji dobio orden SPC

Izvor: Beta

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

182 Shares
182 Shares
Share via
Copy link