Magazin Srbija

SPC: Sinod nije zabranio sveštenicima da se bave politikom, patrijarh nije u kampanji SNS-a

patrijarh-porfirije-2
Foto: Instagram/Patrijarh Porfirije

Sinod Srpske pravoslavne crkve nije doneo zabranu da se sveštenstvo bavi politikom, već je upozorio da je nedopustivo bilo kakvo učešće u stranačkim nadmetanjima, davanje izjava u korist ili na štetu pojedinih stranaka ili kandidata u izbornim procesima, saopštila je informativna služba SPC.

U saopštenju objavljenom na sajtu SPC se navodi i da snimak u kojem se vidi patrijarh SPC Porfirije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nije deo predizbornog spota Srpske napredne stranke (SNS), a dodaje se i da su mediji koji su objavili da je sveštenstvu zabranjeno bavljenje politikom „nedobronamerni“.

Informativna služba SPC navela je da je jedna odluka Svetog Arhijerejskog Sinoda upućena i namenjena isključivo eparhijskim arhijerejima „volšebno osvanula na stranicama onih medija kojima projektovanje i kreiranje podela u Srpskoj pravoslavnoj crkvi nije na začelju programske i uređivačke politike“.

“Mada konkretna odluka ne sadrži apsolutno ništa što nije obuhvaćeno kanonima i Ustavom SPC, a njene stavke čine stalnu, maltene, vekovnu praksu Pravoslavne Crkve, odnosnim medijima se učinilo da im daje zgodnu priliku da još jednom udruženi pokušaju da reanimiraju klinički mrtav narativ o zlom i konzervativnom Svetom Sinodu koji ugrožava ljudska, politička i gradjanska prava mladih, savremenih, lepih sveštenika, koji su spremni da do neprepoznatljivosti modernizuju Crkvu, otvore je prema svetu i slično”, piše u saopštenju.

U saopštenju SPC ocenjeno je da pojedini mediji vode hajku, da im je “problem što postoji patrijarh srpski”, da “brane navodno ugrožena ljudska prava sveštenika” te im poručuje da je narativ o raskolu u crkvi “bez obzira na to šta od njih očekuju strani naručioci i finansijeri, mrtvorodjenče i da moraju biti mnogo kreativniji da ne bi izgubili posao”.

Medijima mora biti jasna elementarna činjenica: srpski narod voli svoju Crkvu, svog patrijarha, svoje episkope i sveštenike, ističe se u saopštenju i dodaje da ukoliko bi svaki od 50 vladika krenuo da agituje za onog kandidata ili stranku koja mu se dopada, SPC bi napustila svoju primarnu misiju i zaista prestala da postoji.

Povdom video snimka sastanka patrijarha Porfirija sa liderom SNS-a i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Sinod SPC navodi da nije promotivnog predizbornog karaktera, niti ga prikazuju drugi emiteri, a da će ukoliko bude zloupotreba pravovremeno reagovati.

Sinod SPC zabranio vladikama da pričaju o politici i ograničio im kretanje

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • patrijarh će za pare da uradi sve…SPC je najveća sramota srpskog naroda…nema šta ti ljudi neće da urade za novac…od crnog da naprave belo…od belog crno…od živog mrtvo…pa pogledajte kome se deli ordenje…najvaćim prevarantima…i mislite da Porfirije to ne zna…zna odlično nego u starom dobrom pravoslavnom stilu pravi se da ne zna…

36 Shares
Share via
Copy link