Magazin Putovanja

Možemo u Španiju! Otvorili su granice i za vakcinisane turiste iz Srbije

barselona-spanija

Španija danas ponovo otvara svoje granice za sve turiste koji su vakcinisani protiv koronavirusa, a pravo da uđu u Španiju imaju i građani Srbije.

Granice su otvorili za putnike koji dolaze iz Evropske unije, iz trećih zemalja ili iz zemalja povezanih Šengenom, u nadi da će na taj način oživeti svoj turistički sektor.

Putnici iz Srbije mogu da putuju u Španiju, ali će, kao i svi ostali morati da imaju popunjen FCS obrazac, piše Nova.

Ko može da uđe u Španiju od danas?

Od danas putnicima iz rizičnih zona dozvoljen je ulazak u Španiju ukoliko su najmanje 14 dana pre dolaska primili obe doze bilo koje vakcine koju je odborila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ili Evropska agencija za lekove (EMA).

Putnici koji dolaze iz zemlje koja je na listi rizičnih zona, poput Francuske ili Nemačke, mogu da prilože antigenski umesto PCR testova, dok drugi putnici iz zemalja EU, a koje spadaju u niskorizične, ne moraju da pokažu testove na ulasku u zemlju.

Maloletnicima će takođe biti dozvoljen ulazak na špansku teritoriju u pratnji ljudi koji su potpuno vakcinisani.

Srbi i ulazak u Španiju

Za građane Srbije važe ista pravila – vakcinisani jednom od vakcina priznatih od strane SZO ili EMA. To znači da u Španiju mogu putovati i oni koji su primili Sinofarm vakcinu.

Iako je odluka španske valde zvanična, na sajtu Ministarstva spoljnih poslova još uvek nije evidentirana.

Španija prihvata Fajzer, Moderna, AstraZneka (odobrene od strane EMA), ali i Sinofarm i Sinovak vakcine.

Svi turisti moraju da imaju QR kod koji se dobija nakon što se popuni obrazac zdravstvene kontrole (FCS) koji se može pronaći na sajtu SPtH.

Nakon popunjavanja formulara dobija se QR kod kojim se prolaze kontrole na aerodromima.

Kuda sve možemo da putujemo?

Za stanovnike Srbije, iako pod nešto različitim uslovima, otvorene su gotovo sve zemlje u kojima tredicionalno letuje najveći broj naših ljudi.

Neke od njih, poput Crne Gore i Albanije, dozvoljavaju ulazak građanima Srbije bez ikakvih posebnih uslova, dok su u ostalim na snazi različiti propisi – od obaveznog negativnog PCR testa, preko potvrde o vakcinaciji, do dokaza o preležanoj infekciji kovid-19.

Najstrože uslove za ulazak u zemlju ima Egipat, u koji se može ući isključivo uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. To važi za sve putnike, pa tako i za državljane Srbije koji su vakcinisani protiv kovida-19, a testiranje je obavezno i za decu stariju od šest godina.

Državljani Srbije od 14. maja mogu ući u Grčku, koja priznaje i digitalni zeleni sertifikat.

Uz putnike sa negativnim PCR testom, Grci primaju i vakcinisane sa obe doze bilo koje vaccine, kao i onima koji imaju dokaz da su preležali kovid-19 u periodu od dva meseca do devet meseci pre ulaska u Grčku.

Turska dozvoljava ulazak bez PCR testa svim maloletnim osobama koje dolaze u pratnji vakcinisanih roditelja, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana.

U Hrvatskoj su PCR testa oslobođena deca mlađa od dvanaest godina ukoliko putuju u pratnji roditelja ili staratelja, koji imaju negativan PCR ili antigenski test, odnosno potvrdu da su vakcinisani sa obe doze vakcina Fajzer ili Astrazeneka, ili dokaz da su preležali bolest kovid-19.

Kipar dozvoljava ulazak vakcinisanim putnicima koji su primili obe doze bilo koje vakcine. Deca koja u trenutku dolaska na Kipar nisu napunila 12 godina ne moraju da imaju PCR test, dok je za sve ostale nevakcinisane turiste neophodan PCR test, koji je potrebno ponoviti po dolasku na ostrvo.

Od 7. juna nova pravila za ulazak u Grčku

Share via
Copy link