Magazin Putovanja

U Albaniji je lečenje za Srbe besplatno, a lekari vas primaju kao rod rođeni

albanija-more
Foto: Gordana Nastić Varinac/ Facebook

Iskustva sa letovanja pretežno su lepa, ali ima i onih ne baš tako prijatnih. Koliko puta vam se desilo da odete na more, u stranu državu, pa dobijete upalu uva (što se najčešće dešava), stomačne probleme, ožari vas meduza, šta god, i potreban vam je lekar.

Najčešće se dešava da lekarske usluge kao i lekove skupo platite (lična iskustva sa Crnom Gorom i Grčkom) a odmor vam zapadne na više načina. Međutim, ono što smo saznali o letovanju u Albaniji sa jedne od Facebook grupa nas je veoma prijatno iznenadilo.

“Trenutno se sa porodicom nalazim u Draču, koji je inače prelep grad u svakom smislu… Nažalost, imao sam nesreću da zakačim upalu uha juče i odem danas u njihovu glavnu bolnicu, pošto je to jedino mesto gde vas upućuju za zdravstvenu pomoć… Ušao sam u njihov urgentni centar, rekao da sam turista iz Srbije i tražio pomoć… Čekao sam do nekih 5 minuta i onda su me sproveli preko reda do ORL, tamo uradili intervencije na uhu, primio injekciju, dobio recept za lekove i to sve uz maksimalnu ljubaznost… Za sve te usluge nije mi apsolutno ništa naplaćeno, sve je bilo besplatno, iako su uzeli sve moje podatke.. To me je fasciniralo…”, napisao je jedan od korisnika Fejsbuka i član ove grupe.

Usledili su komentari mnogih koji su želeli da podele svoje iskustvo:

“Isto nam se desilo… Dete dobilo temperaturu, uputili nas u bolnicu, policajac sa ulaza nas primetio da se mučimo oko parkinga, prišao nam i rekao da ostavimo kola tu na ulici…sproveo nas do pedijatrije…pregledali dete, i ništa nam nisu naplatili.”

“Mi smo u Golemu kod Drača, moju ćerku 6 godina opekla meduza i to bas puno po ruci, nozi i stomaku, otišli u ambulantu ,objasnili ljubaznoj doktorki situaciju koja joj je dala odmah inekciju i namazala plikove koji su vec iskočili. Samo je upisala ime i prezime, godište i da smo iz Srbije. Nikakvo osiguranje ili plaćanje nije trebalo. Sve pohvale sa moje strane.”

“Pozdrav svima… Jutros smo stigli iz Ksamila. I mi smo imali sličan problem sa detetom (9 godina). Došlo je do upale uveta, primili su nas bez osiguranja. Dali su kapi, koje su rešile problem za 2 dana, naravno upisali su detetove podatke i ništa nisu naplatili. Osim toga, nosimo pozitivna iskustva i u odnosu policije prema turistima, konobarima…a pogotovo vlasnicima apartmana.”

“Lecenje u Albaniji je besplatno. Vazi za sve koji se prijave za lecenje. Posebno za turiste jer im je to jako bitno. Lekovi se kupuju, ali lekarske usluge su besplatne. Osiguranje vam nije potrebno.”

I tako smo saznali i nešto novo. Sve lekarske usluge – zdravstvena nega, od primarne do intervencija u Albaniji su besplatne. Plaćaju se lekovi, kao i svuda, i nisu skupi.
Da pomenemo, svake godine sve više turista iz Srbije letuje u Albaniji, pa nije zgoreg znati da vam za ulazak u Albaniju nije potrebna potvrda o vakcinaciji ni PCR test.

Državljani Srbije za ulaz u Albaniju mogu koristiti lične karte (mini Šengen) ili pasoše. Od januara 2021. godine i zvanično za ulaz građana Srbije u Albaniju nije neophodan pasoš.

Za decu je i dalje neophodan pasoš. Ukoliko putujete svojim automobilom neophodan vam je zeleni karton, ali ne i međunarodna vozačka dozvola.

Turistički pohod Srba na Albaniju, donosimo vam sve cene za letovanje na hit destinacijama

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Izbeglice promoviše sve antisrpsko. Valjda ne znam kakvi pišu u mojoj zemlji. Nema srpskih humanitaraca nigde, baš ni na KiM?! Izbeglička zloba.

OGLAS

886 Shares
886 Shares
Share via
Copy link