Putovanja

Zašto je Soko Banja najbolji izbor za plućne bolesti

Ako odaberete da u Sokobanji provedete odmor, budite sigurni da vam neće biti dosadno. Ipak, Soko Banja je idealna za one koji imaju plućne bolesti. Sva blagorodnost ovog podneblja najzaslužniji su čist planinski vazduh, bez industrije, kao i obilje lekovitih voda. Kompletan vodič kroz lekovite sadržaje sledi, ali najpre nekoliko redova o tome šta sve sadrži ova lepotica.

Ljudi često misle da će im boravak biti  dosadan i nezanimljiv, ali posle boravka u Sokobanji to mišljenje su promenili. Sokobanja nudi raznovrstan sadržaj za sve uzraste i generacije.

Za one najmlađe postoje uređeni parkovi sa toboganima, ljuljaškama, klackalicama i drugim rekvizitima koji su namenjeni najmlađim gostima. Za one koji dolaze u ovu banju zbog provoda, tu je veliki broj ugostiteljskih objekata koji se nalaze u samom centru grada, veliki broj kafića, restorana, kafana. Ali ipak, Sokobanja ima najbolju ponudu za one goste koji dolaze zbog zdravlja, koji žele da udišu čist vazduh i osete čari prirode kojom je Sokobanja okružena.

Lekovite vode

Sokobanju okružuje nekoliko planina, Bukovik, Rtanj, Devica, Slemen, Ozren. Za turiste su najzanimljiviji Rtanj i Ozren. Kalinovica, Barudžija, Očno, Šopur su uređena izletišta na planini Ozren koja pružaju turistima jedinstveni doživljaj.

Soko Banja takođe ima specifičnu mikro klimu koja pomaže u lečenju respiratornih oboljenja,a bogata je i velikim brojem izvora termomineralnih voda. Lekovite vode u Sokobanji porede sa vodama u austrijskoj banji Bad Gastein.

soko-banja-vazduh
Sokobanja je prava vadužna banja

Razne vrste reumatizma, posttraumatskih stanja i stanja posle povreda leče se u kupatilu „Amam“ pomoću dva izvora vode koji spadaju u slabe zemno-alkalne radioaktivne hiperterme. Za lečenje bolesti disajnih organa, koristi se prirodni inhalatorijum koji je u sklopu „Amama“. Isparenja u ovom inhalatorijumu sadrže gas radon. Osim u kupatilu „Amam“, lekovite vode se mogu naći i u kupatilu „Banjica“.

Čist vazduh

Za one goste koji dolaze radi zdravstveno-rekreativnog turizma tu je „Specijalna bolnica Sokobanja“ koja nudi wellness i fitness programe koji sadrže finsku saunu, bisernu kupku, raznovrsne masaže, skidanje kilograma…

sokobanja-letovanje
Idealna za odmor leti: Soko Banja

Sokobanjska klima je blaga, pojava jakih vetrova je veoma retka, bogata je šumama, temperature vazduha u letnjim danima su veoma prijatne. U letnjem periodu pojava magle je veoma retka, gotovo da je i nema. Vazduh je bogat kiseonikom i ozonom… Sa okolnih planina tokom leta pristiže svež vazduh tako da se vrućine lakše podnose.

Odlično za astmu

U prečniku od 30 km nema fabrika i njihovih dimnjaka tako da je vazduh čist i nezagađen. Takođe i reka Moravica koja protiče kroz Sokobanju je jedna od retkih reka u Srbiji koja nije zagađena a dokaz za to su i pastrmke koje žive u njoj.

Sokobanju su posećivale i mnoge poznate ličnosti. Među njima su Stevan Sremac, Branislav Nušić, Ivo Andrić, Meša Selimović i mnogi drugi.

Veliki broj dece obolele od astme i drugih plućnih bolesti izlečeno je baš u Soko Banji. Oporavak dece obično traje tri nedelje, ali su najbolji rezultati postignuti posle mesec dana lečenja.

Vojvodina – 10 mesta koja morate posetiti

covid 19 kontakt desk

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Avatar

Nikoleta Leovac

Volim da piskaram i verujem u osmeh.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

473 Shares
473 Shares
Share via
Copy link