Magazin Novi Sad

Otvoreno pismo Šodroš Survivor kampa: Ostavite Novi Sad i građane na miru

aktivisti-sodros-4
Foto: Ekološki front Novi Sad

Naša redakcija primila je otvoreno pismo kojim se aktivisti Šodroš Survivor kampa obraćaju Vladi Srbije, Vladi AP Vojvodina i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću.

Pismo je odgovor na uništavanje, nelegalnu seču šume, nelegalnu gradnju Šodroša, Kameničke ade i Ribarskog poluostrva.

Pismo prenosimo u celini:

OTVORENO PISMO ŠODROŠ SURVIVOR KAMPA VLADI RS, VLADI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE I GRADONAČELNIKU NOVOG SADA MILOŠU VUČEVIĆU

Povodom minulih događaja, koji su se dogodili na Kameničkoj adi 16.09.2022. godine, kao i ranijih od pre tri meseca, Šodroš Survivor kamp se ovim otvorenim pismom obraća vama, predstavnicima građana zahtevajući još jednom da odmah odustanete od projekta “Novi Sad na vodi”.

Šodroš Survivor kamp je nastao kao fizička zaštita Šodroša, Kameničke ade i Ribarskog poluostrva, tako će i ostati dok Novi Sad i građane koji u njemu žive ne ostavite na miru.

Mnogo puta smo obrazložili zašto smo protiv ovog i ovakvog projekta, pa se time u ovom pismu nećemo ni baviti, samo ćemo vas podsetiti da su se nezavisni stručnjaci i građani unisono i odavno izjasnili protiv.

Ova borba nije hir nas ,,zgubidana“, kako volite da nas nazivate, već pitanje javnog interesa i budućnosti ovog grada.

Ovim putem Vam poručujemo da se na Šodrošu, Kameničkoj adi i Ribarskom ostrvu neće ostvariti ništa od onoga što ste zamislili, a zamislili ste da od građana Novog Sada otmete javno dobro, obalu Dunava i prirodna pluća grada kako bi svoj prljavo stečen kapital pretočili u ovaj poguban i po svemu nakaradan projekat.

Nećemo Vam dozvoliti da deo grada koji slobodno koriste svi građani ovog grada, date u ruke vašem “dvorskom” investitoru Galens Investu, onom koji ograđuje Nacionalni park, da bi gradili lukuzne stanove koje ćete prodavati onima koje ste davno ucenili – kasti novopečenih bogataša.

Pod hitno morate prestati zloupotrebljavati novac poreskih obaveznika, sa rasprodajom neobnovljivih resursa i devastacijom prirode, zastrašivanjem i šikaniranjem građana. U suprotnom, mi ćemo našu borbu radikalizovati.

Ispred vas se isprečila grupa časnih, poštenih i solidarnih građanki i građana koji neće ustuknuti ni milimetar, a neće jer su to ljudi koji istinski vole ovaj grad i ovu zemlju, koji ne rade ovo iz bilo kakve materijalne koristi, što je za vas, verujemo nepojmljivo, već ovo rade pre svega zbog naraštaja koji dolaze, zbog svog grada i svoje zemlje.

Vama gospodo ostaje isključivo sila, kako bi nas pomerili odavde. Ovaj put ćete morati poslati malo ozbiljniju silu na nas od vaših batinaša, kriminalaca i policije. Niko i nijedna mašina neće zaorati ni pedalj područja koje branimo niti će ijedno drvo biti posečeno.

Ne uzdajte se u zimu, to nas sigurno neće oterati, jer zahvaljujući građanima koji nas podržavaju imamo sve što nam je potrebno da preguramo hladne dane koji dolaze. Ne uzdajte se ni u umor i pad morala, jer nas motiviše ljubav prema ovom gradu i prema našoj deci kojoj smo dužni da ne dozvolimo da ovaj grad pretvorite u betonski geto.

U Novom Sadu, 22.9.2022.

Novosađani blokirali mehanizaciju ‘Milenijum tima’ (FOTO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

51 Shares
Share via
Copy link