Magazin Novi Sad

Kinez o seči na Šodrošu: Ovo je odluka vaše Vlade, mi samo izvršavamo naređenja (VIDEO)

Kinez Šodroš
Foto: Screenshot / Facebook / Brajan Brković

Samoorganizovani Novosađani već pet dana brane Šodroš od nelegalne seče drveća, a kako bi u toj nameri osujetili radnike kineske kompanije CRBC, koji bi trebali da odrade pristupne radove na izgradnji novog mosta, na ovoj lokaciji su uspostavili Šodroš Survivor kamp.

Juče su ekološki aktivisti predali zahteve kancelariji gradonačelnika Miloša Vučevića u Gradskoj kući, u kojem se kao najvažniji ističe momentalni prestanak radova na zaštićenom području.

Kineski radnici ponovo zatečeni na Šodrošu

Inače, juče su aktivisti ponovo zatekli radnike kineske kompanije na zaštićenom području Šodroša, u pokušaju dalje seče i uništavanja ove prirodne oaze. Događaj je zabeležen mobilnim telefonom, a snimak je na svom Fejsbuk nalogu objavio Brajan Brković.

– Zašto pravite most kad je ovde priroda? Ne treba most nama ovde – upitao je Brković radnika, koji je na sebi imao košulju sa logoom „China Road“-a. Kako Kinez nije znao srpski, za sporazumevanje je iskorišćen onlajn prevodilac.

Šodroš Kinez
Foto: Screenshot / Facebook / Brajan Brković

Pošto je shvatio pitanje, radnik je promrljao rečenicu na kineskom, a na ekranu se ukazala sledeća poruka: „Ovo je odluka Vlade, a mi smo samo izvršioci“, nakon čega mu se Brković zahvalio na odgovoru.

Nakon ovog odgovora, ako je i bilo trunčice sumnje, nepogrešivo znamo ko je odgovoran za devastaciju prirode u ovim zaštićenim područjima.

„Naša Vlada je odlučila da najlepše delove Srbije uništava radi krupnog kapitala. ‘Izvršioci radova’ moraju da znaju da neznanje ne oslobađa odgovornosti. Bez osnova… bez zakonskih procedura i dozvola… bratija nam otima parče po parče Srbije“ prokomentarisao je događaj u svom postu Brković.

Veliko čišćenje Šodroša u subotu

Inače, Novosađani okupljeni u kampu na Šodrošu za vreme dok čuvaju prirodu, organizuju i brojne interesantne sadržaje. U pitanju su izrada putokaza, seanse joge, posmatranje ptica, bioskop, izložbe, a za subotu, 18. jun, zakazana je velika akcija čišćenja.

Najuporniji čistači će nakon završetka akcije moći da uživaju u ukusnom kotliću. Kamp se inače nalazi kod kajakaškog kluba „Liman“, a svi koji žele da učestvuju u aktivnostima su dobrodošli.

Novosađani dežurali sinoć na Šodrošu, ostaju na straži do daljnjeg

28 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap