Magazin Novi Sad

Novosađani telima brane Šodroš i sprečavaju nelegalnu seču stoletne šume (FOTO, VIDEO)

aktivisti-sodros
Foto: Ekološki front Novi Sad

U Novom Sadu počela je odlučujuća borba za očuvanje poslednje prirodne oaze i pluća grada – Šodroša.

Šodroš je decenijama oaza mira, tišine i zelenila i jedan od najvećih pošumljenih kompleksa uz obalu Dunava koji štiti od poplava, a sada mu preti potpuno razaranje, devastacija čitavog ekosistema i ekološka katastrofa.

Preko vikenda na Šodrošu je počela seča autohtone šume kakvom ne mogu da se pohvale mnogi evropski gradovi i to u periodu gnežđenja ptica kada je zabranjeno seći drveće. Stradalo je preko stotinu stabala, među njima stoletne crne i bele topole. Radnike firme iz Futoga koje su aktivisti zatekli rekli su “da su ih angažovali Kinezi”.

Aktivisti su organizovali protest a zatim se odlučili na danonoćna dežurstva da bi zaštitili dalje uništavanje Šodroša i sprečili seču koju nazivaju nelegalnom i kriminalnom. Oni su postavili i Šodroš survival kamp u blizini nekadašnjeg Brodogradilišta. Nasuprot tome, gradske vlasti najavile su da će sredinom juna kineska kompanija CRBC početi gradnju privremenog mosta.

Daniela Stojković Jovanović, predsedavajuća NVO Svet i Dunav u razgovoru za Luftiku kaže da je protest aktivista opravdan i da dolazi kao rezultat dvogodišnjeg, upornog alarmiranja javnosti o štetnosti realizacije četvrtog mosta u Novom Sadu.

– Nezakonitim aktom koje je u ime CRBC kompanije iz Kine učinilo privatno preduzeće Dis iz Futoga je prouzrokovalo da se organizovao protestni kamp koji će da traje 24 sata, svaki dan, počevši od nedelje (12. jun) pa nadalje.

Zahtevi kampa su jasni. Potpuna obustava svih radova na Šodrošu i Kameničkoj adi. Makar do usvajanja planskog dokumenta kojim bi se uslovno rečeno ozakonilo ovo razorno dejstvo. Posečeno je više od sto stabala i sva su prevezena na privatni posed kompanije Galens na potezu bivšeg Brodogradilišta – оbjašnjava Daniela i dodaje:

– U kampu će se organizovati različite aktivnosti jer to područje ima i vrlo važnu socijalnu ulogu. Naročito u smislu odnosa stanovnika Novog Sada prema prirodi. Osim toga, mi ponovo upozoravamo na dalekosežno negativne posledice imajući u vidu nasipanje vodnog zemljišta i ugrožavanja nasipa – ističe Stojković Jovanović za naš portal.

Ostali zahtevi aktivista su da se javno objave sva zakonom propisana dokumenta u vezi sa izgradnjom mosta obilaznice, formalna zaštita Kameničke Ade, Dunavca, Šodroša i Ribarskog ostrva kao Parka prirode odnosno Spomenika prirode i pokretanje krivičnih i prekršajnih postupaka protiv izvođača radova koji vrše bespravnu seču stabala.

Aktivisti su prethodne dve noći dežurali na Šodrošu i u smenama će nastaviti neprestano nadgledanje lokaliteta do daljnjeg. Blokirali su i jedan od prilaza delu u kom se seče drveće.

Za sugrađane i sve ostale koji se odluče da stanu u odbranu Šodroša objavili su i kako da postupaju ukoliko se drvoseče pojave. Treba tražiti radni nalog koji po definiciji – ne postoji. Nakon toga potrebno je obratiti se institucijama, pozvati policiju i inspekciju, mada reakcije često izostaju.

Razlog je taj što gradske vlasti zagriženo nastoje da realizuju izgradnju četvrtog mosta u Novom Sadu uprkos brojnim primedbama građana i izborima na kojima su Novosađani pokazali da u svom gradu ne žele SNS. No, most je u suštini priprema terena za finalni SNS-ovski zloglasni projekat Novi Sad na vodi koji bi gradila “partnerska” kompanija Galens, dok vlast u ovom projektu vidi profit koji se broji u milijardama evra.

Borba za Šodroš je borba građana Novog Sada za opšti javni interes – protiv krupnog kapitala i zgrtanja silnog novca koji bi se slio u džepove pojedinaca i oteo od Novosađana poslednju zelenu oazu i pluća grada koji se odavno pretvorio u “Betonski  Sad”.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević komentarisao je protivljenje ekoloških aktivista, kazao da govore “nebulozne stvari” i upozorio ih da u kontekstu pokušaja sprečavanja izgradnje mosta “neće ići ludačka slika iz Novog Sada”.

Kanda je ta slika već otpremljena jer su aktivistima u toku noći prilazili automobili sa mladićima i starijom gospodom koji su im suptilno napomenuli da su posmatrani. Verovatno u nameri da ih zastraše lupkali su u stakla automobila. Iz jednog od njih su ih čak i fotografisali.

Aktivisti će sutra u 11 časova Gradu Novom Sadu odnosno kancelariji gradonačelnika Miloša Vučevića predati pomenute zahteve za zaštitu Šodroša.

Podsetimo, aktivisti su već protestvovali protiv izgradnje mosta i uništavanja Šodroša. Učestvovali su u javnim raspravama o Nacrtu Generalnog urbanističkog plana Novi Sad 2030. Štaviše, podneli su gotovo 13.000 primedbi od kojih se veliki broj odnosi na prostor priobalja Dunava a koje su po automatizmu odbijene.

Novi GUP, kako je rekao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bi u julu trebao da se nađe pred odbornicima Skupštine grada i bude usvojen.

Cena mosta obilaznica sa pristupnim saobraćajnicama i vijaduktom je od najavljenih 130 miliona evra, dok projekat nije ni ugledao svetlost dana skočila na 175 miliona evra.

Treba dodati i da je Svetska banka kompaniju kineskih partnera, CRBC (China Road and Bridge Corporation) stavljala na ‘crnu listu’. CRBC je dovođena i u vezu sa korupcijom i ugrožavanjem životne sredine.

vucevic-novi-sad-na-vodi
Foto: Instagram

Novosađani dežurali sinoć na Šodrošu, ostaju na straži do daljnjeg

1.4K Shares
1.4K Shares
Share via
Copy link