Magazin Novi Sad

Čuvari Šodroša predali zahteve gradonačelniku Novog Sada, mrtav dabar pronađen na obali Dunava (VIDEO)

Predaja zahteva Vučeviću
Foto: Facebook / Ekološki front Novi Sad

Novosađani koji su se samoorganizovali i već četvrti dan brane područje Šodroša od nelegalne seče drveća, danas su u 11 časova predali svoje zahteve u Gradsku kuću, tačnije kancelariji gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića.

Ekološki aktivisti se bore za očuvanje ove prirodne oaze, koja je ugrožena zbog početka pristupnih radova na izgradnji novog mosta, koji bi trebalo da gradi kineska kompanija CRBC, a već je posečeno stotine stoletnih stabala crne i bele topole. Sve se ovo dešava u periodu gnežđenja ptica kada je zabranjeno seći drveće.

Posle protesta koji je održan u subotu, okupljeni građani su uspostavili Šodroš survival kamp, u kojem održavaju danonoćna dežurstva kod nekadašnjeg Brodogradilišta, kako bi telima branili Šodroš i sprečili seču koju nazivaju nelegalnom i kriminalnom.

Traži se momentalni prestanak radova

Deo teksta dokumenta koji je danas predat u Gradsku kuću, objavljen je na Fejsbuk stranici Ekološkog fronta Novi Sad, a ispostavljene zahteve prenosimo u celosti:

„Gradonačelniče Novog Sada, na mnoge načine, institucionalno, peticijama, primedbama na planove, generalne regulacije mosta i generalnog plana, pokušali smo da Vam objasnimo i dokažemo zašto je ovo područje novosadski biser i da se izgradnji mosta ne protivimo, ali da smatramo da most treba biti izgrađen na nekom drugom mestu.

Podsetićemo Vas, prvi signali o štetnosti izgradnje ovakvog mosta, na ovom mestu, stizali od Društva arhitekata Novog Sada još u ranom javnom uvidu, tačno pre dve godine.

Kao i uvek, ignorisali ste ih, imajući puno poverenje u novosadske urbaniste, koji su se dokazali kao beskrupulozna produžena ruka investitorskog kapitala, ali finansirana za svoj rad novcem građana i građanki Novog Sada.

Nedopustivo je da mi, građani centralnoevropskog grada, sa kupljenom slobodom davne 1748. godine, u 21. veku nemamo uvid u dokumentaciju, koja će direktno uticati na naše živote i na živote naših potomaka.

Imamo četiri zahteva i nadamo se da ćete ih ozbiljno razmotriti i uvažiti:

1. Potpuna obustava radova.

2. Javno objaviti sva zakonom propisana dokumenta u vezi sa izgradnjom mosta obilaznice u nastavku Bulevara Evrope.

3. Pokretanje krivičnih i prekršajnih postupaka protiv izvođača radova koji vrše bespravnu seču stabala na parceli 7386/7 KO Novi Sad II.

4. Formalna zaštita lokaliteta (Kameničke ade, Dunavca, Šodroša i Ribarskog ostrva) kao Parka prirode odnosno Spomenika prirode“.

Dokument je potpisan od strane građana i građanki Novog Sada, stražara sa Šodroš Survivor kampa.

Ista kineska kompanija je već napravila štetu u Crnoj Gori

Okupljenim novinarima se ispred Gradske kuće obratila i Vesna Jakovljević ispred Organizacije za očuvanje prirode i životinja (OSNA), koja je naglasila da ovaj potez predstavlja ne samo odbranu Šodroša, već ćitavog Novog Sada.

Kao najvažniji od ispostavljenih zahteva ona je istakla momentalnu obustavu svih radova na zaštićenom području.

– Podsetiću gradonačelnika da je Šodroš, Kamenička ada i Ribarac deo Nacionalnog parka Fruška gora, deo ekološkog koridora i ekološke mreže Srbije. U zaštićenoj zoni bilo kakvi radovi moraju da imaju dozvolu od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode (PZZP). Naše institucije se više ne mogu praviti mrtve. Prave se mrtvi PZZP, kojima ćemo danas odneti mrtvog dabra, prave se mrtve inspekcije, kao i Pokrajinski sekretarijat za vodoprivredu, sa kojima komuniciramo samo preko poverenika – istakla je Jakovljević i dodala:

– Zamoliću institucije da ovu tragičnu sliku Novog Sada u kojima one ne reaguju na pozive svojih građana i ekoloških aktivista, što pre prekinu i uđu u dijalog sa nama. To je neophodno, jer dolazi na red usvajanje Generalnog urbanističkog plana (GUP) na koji su građani svojim potpisima dali 12.590 primedbi. Ova stvar se više ne može ignorisati – kaže Vesna.

Apelovala je na gradske oce i urbaniste, kao i institucije da se urazume u poslednjem trenutku i poslušaju glas građana Novog Sada, kao i da odrade i formalnu zaštitu ugroženog područja kao parka i spomenika prirode koji služi i za zaštitu od poplava.

Naglasila je da je ista kineska kompanija koja je angažavana na izgradnji mosta u Novom Sadu, napravila probleme u Crnoj Gori, gde sada plaćaju odštetu državi za uništen kanjon Tare.

Podsetimo, Svetska banka je kompaniju kineskih partnera, CRBC (China Road and Bridge Corporation) već stavljala na „crnu listu“, zbog problema sa korupcijom i ugrožavanjem životne sredine.

Na obali Dunava pronađen mrtav dabar

Pored toga što je ugrožena flora Šodroša, kao i više od 200 različitih vrsta ptica, iz Ekološkog fronta obaveštavaju javnost da je danas na obali Dunava pronađen mrtav dabar.

O ovom incidentu momentalno je obavešten je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, čiji su zaposleni izašli na teren.

Dugo je ova životinjska vrsta bila istrebljena u našim vodama, da bi pre nekoliko godina bili ponovo naseljeni iz Bavarske, prvo u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“, a zatim i u Obedskoj bari, gde su se širili po Srbiji.

Pre dve godine su pronađeni znaci da su se naselili upravo na Šodrošu i Kameničkoj adi, a kako navode iz Ekološkog fronta, ovo je već druga jedinka koju su građani pronašli mrtvu.

Kako se može čuti na snimku koji je priložen uz ovu objavu, dabar je najverovatnije stradao od udarca tupim predmetom.

Novosađani telima brane Šodroš i sprečavaju nelegalnu seču stoletne šume (FOTO, VIDEO)

120 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap