Srbija Vesti

SNS direktorka preti otkazima: Znate kakva sam, da nije mene bili biste bez posla (VIDEO)

Zorica Ćulibrk, v.d. direktora specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda“ u Melencima, pretila je svojim zaposlenima zbog toga što su na društvenim mrežama delili sadržaj iz izveštaja Državne revizorske institucije u kojem se nalazi spisak niza propusta u poslovanju ove zdravstvene ustanove.

Propusti koji stoje u izveštaju uglavnom se tiču nepravilnosti u procesu povećanja plata i javnih nabavki koje su sprovedene u „Rusandi“.

– Znate tačno kakva sam. Da nije bilo mene ova ustanova ne bi postojala. Ne biste ovde radili, odavno biste bili bez posla. Još jednom li čujem da se bavite onim stvarima koje ne razumete, ne znate ili naslućujete, onda ću krenuti sa merama. Znate da to činim i sankcionišem. Je l’ bilo otkaza i disciplinskih postupaka? Nadam se da ćete ubuduće voditi računa – poručila je zaposlenima direktorka Ćulibrk.

Na sajtu DRI se navodi da je u do sada sprovedenim revizijama poslovanja specijalne bolnice za rehabilitaciju “Rusanda” utvrđeni nedostaci i nepravilnosti koji se odnose na uvećanje plata, utvrđivanje ostvarnih sosptvenih prihoda i rashoda, kao i nepravilnosti  u vezi sa planiranjem, sprovođenjem i praćenjem izvršenja javnih nabavki što, kako se navodi u izveštaju, ukazuje na slabosti i odsustvo internih kontrola u vezi sa vršenjem poslova javnih nabavki.

Iz DRI navode da je pomenuta bolnica donela opšti akt poslodavca kojim su, kako se navodi, utvrđeni elementi za povećanje plata, ali da ta bolnica nije utvrdila visinu prihoda koju mogu koristiti za ostvarivanje prava na uvećanje plata zaposlenih. DRI navodi da je tokom 2019. bolnica “Rusanda” nije povećavala plate iz prihoda ostvarenih pružanjem usluga van obaveznog zdravstvenog osiguranja.

U izveštaju se takođe ističe da bolnica u Melencima nije poštovala pojedine mere za sprečavanje korupcije i uslove za pokretanje javnih nabavki propisanih Zakonom o javnim nabavkama. Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Rusanda“, Melenci, u 2018. i 2019. godini nije imala akt o javnim nabavkama.

– U 2019. godini nije imala službenika za javne nabavke, a u najmanje devet sprovedenih postupaka javnih nabavki, za članove komisije za javne nabavke imenovana su lica koja nisu zaposlena kod naručioca i koja nemaju odgovarajuće stručno obrazovanje iz oblasti iz koje je predmet javne nabavke – navodi se u izveštaju.

DRI ističe i da je pomenuta bolnica u prethodnom periodu izvršila nabavke dobara, usluga i radova u iznosu od 54,10 miliona dinara, koje nisu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

– Specijalna bolnica je u  u 2018. i 2019. godini izvršila nabavke dobara, usluga i radova u vrednosti od 23,67 miliona dinara, bez sprovođenja postupaka javnih nabavki, a da nisu postojali razlozi za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama. Bolnica je preuzela obaveze za nabavke obroka za ishranu pacijenata u iznosu od 27,80 miliona dinara poosnovu okvirnog sporazuma koji je zaključen na veću vrednost od procenjene vrednosti javne nabavke, bez prethodnog uveravanja da ta vrednost nije veća od uporedive tržišne cene. Specijalna bolnica je  zvršila uvećanje obima dela nabavki dobara i usluga za više od 5 odsto vrednosti ugovora, odnosno, za ukupno 2,63 miliona dinara, bez sprovođenja novog postupka javne nabavke – ističe se, između ostalog, u izveštaju Državne revizorske institucije.

Ćulibrk je kao kadar Srpske napredne stranke na čelo specijalne bolnice za rehabilataciju “Rusanda” je došla u martu 2017. godine, kad je imenovana za v.d. direktorku. Prema pisanju dnevnog lista Politika, ona je tokom 2014. godine okupila grupu lekara sa kojima javno ukazivala na propuste tadašnjeg menadžementa bolnice.

Grupa lekara predvođena Zoricom Ćulibrk je tvrdila da je apolitična, te da im je jedini cilj da spreče potpuno posrtanje te ustanove, a potencirale su i nezakonitosti u radu zbog kojih, kako su rekle, posla ima i policija.

Istovremeno, u tom periodu je i gradski odbor SNS u Zrenjaninu naglašavao da je pomenuta ustanova u nemilosti tadašnje pokrajinske vlasti, ujedno promovišući svog člana dr Zoricu Ćulibrk kao kandidata za direktora “Rusande.

Na konferenciji za medije, koja ja je te 2014. godine održana u prostorijama SNS, Ćulibrk je isticala da je upravo ona sposobna da ozdravi “Rusandu“ i da sebe vidi kao “odgovornu, agilnu, stručnu i dobrog poznavaoca prilika i ljudi u banji“.

– Želim da krenem u promene, uvažavajući ljude u timu i kolektivu. Želim bezbedno, etički prihvatljivo i pravedno okruženje za zaposlene, što će se pozitivno odraziti i na naše bolesnike i korisnike – isticala je Ćulibrk, kao stručni, ujedno i politički kandidat za direktora.

Zorica Ćulibrk je magistar fizijatrije i specijalnoj bolnici “Rusanda” radi od 1995. godine, piše Nova.rs.

Zaposleni u školi okrenuli leđa SNS direktorici dok je ulazila u zgradu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
118 Shares
118 Shares
Share via
Copy link