Magazin Novi Sad

U Kisaču protest zbog izbora direktorke škole, kontraprotest uz muziku, hleb i so

protest-skola-kisac

Kolektiv osnovne škole „Ljudovit Štur“ u Kisaču, sindikat prosvetnih radnika i meštani ovog prigradskog naselja, protestovali su danas ispred Slovačkog kulturnog centra zbog izbora za v.d. direktora škole za koje kažu da su namešteni i za to okrivljuju direktora kulturnog centra Pavela Surovog.

Na protestu su se pojavili nastavnici i zaposleni u školi obučeni u majice sa likom Ljudovita Štura i nosili su brojne transparente sa parolama „Surov izbor“, „nacionalna izdaja“ i „ne možemo degradirati našu školu“.

Kako je za portal 021.rs rekla predsednica sindikata Ivana Muhova, u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje nisu želeli da saslušaju njihovo mišljenje.

– Rekli su da je to njihova odluka i da im zakon to dozvoljava, jedino što nisu saslušali naše mišljenje. Njihov odgovor je jednostavno takav. Mi imamo direktora kojeg nismo tražili i sad moramo sa tim da se borimo. Organizovaćemo protest i u Novom Sadu i tražili smo hitno prijem kod ministra prosvete, sve smo pokrenuli i idemo dalje – navodi Muhova.

Dok je trajao protest, direktor Slovačkog kulturnog centra i potpredsednik Nacionalnog saveta Slovaka Pavel Surovi iz zgrade na koju je postavio natpis „pesmom protiv nasilja“ puštao je slovačku narodnu muziku i izveo je nekoliko performansa.

Prvo je izneo ispred kulturnog centra pogaču i so, jer kako kaže to je „stari slovački običaj“.

U jednom trenutku pojavio se sa stolicom na kojoj je bilo ogledalo, ali taj performans nije pojasnio.

Kasnije je izneo i natpis „Slovaci, ko je bezgrešan nek baci prvi kamen“ i prošetao se kroz okupljene, na šta su oni reagovali zviždanjem.

Dok je davao izjavu novinarima, demonstrativno je iz jedne prostorije izbacio na zemlju gomilu plakata sa prethodnih izbora, lokalnih i za Nacionalni savet, kako bi „dočarao“ da je protest politički.

Surovi kaže da je protest politički i da su oni protiv njega zato što je on uspešan, „a uspeh se ne prašta“.

– Ovo je jedna prljava predizborna kampanja ispred Kulturnog centra, ispred ustanove Grada Novog Sada. U pitanju je politički skup. Doveli su stranačke pristalice iz Bačkog Petrovca, iz Kulpina, Gložana, a najmanje je bilo Kisačana.

Oni Kisačani koji su došli, oni su politički motivisani. Ovo je jedan vid nasilja, mi smo im odgovorili pesmom. Dočekali smo ih starim slovačkim običajem, hlebom i solju. Za mog mandata, od Kisača smo napravili prestonicu kulture.

Ja kad sam došao kao direktor, završili smo sa politikom u kulturnom centru. Ne smeju da udare na najmoćniju stranku u Srbiji nego udaraju na mene koji sam njihov koalicioni partner – navodi Surovi.

Na konstataciju da je protestovao gotovo ceo kolektiv škole i pitanje novinarke da li u tom slučaju govori da je ceo kolektiv politički motivisan, odgovara potvrdno.

– Proverite koliko članica iz kolektiva su u kojoj stranci – kaže on.

Ističe da je jedna „velika laž“ to što se priča da je bivšoj direktorki tražio da prikuplja potpise za Srpsku naprednu stranku u zamenu za podršku na izborima.

Na pitanje o tačnosti informacije da članovi Nacionalnog saveta nisu dobili uvid u glasanje članova Školskog odbora, Nastavničkog veća i Saveta roditelja, kaže da to nije tačno.

– Nacionalni savet daje mišljenje na izbor direktora, ne bira direktora. Članovi Nacionalnog saveta su glasali u skladu sa zakonom i svi smo dali podršku Ani Leginj. Sve informacije o kojima treba da se izjasne dobili su mejlom – kaže Surovi.

Direktorka škole kojoj su zaposleni okrenuli leđa onemogućila profesorima da uđu u školu

18 Shares
Share via
Copy link