Lifestyle Magazin Putovanja

Ostatak Panonskog mora – naše more ne zaboravljamo

Stanovnici Vojvodine često pričaju o Panonskom moru, sebe doživljavaju kao mornare na suvom, a u toj priči se uvek mora naći neka legenda. Vojvođani nikada neće zaboraviti da je na ovim prostorima bilo Panonsko more, čak i sanjaju o njegovom povrtku. Ovi mornari sanjaju o moru u kojem su živeli delfini, kitovi i ajkule

Pre oko 66 miliona godina okean Tetis prekrivao je deo Evrope i Sredozemnog mora. Dramatične promene se dešavaju između 24 i 20 miliona godina kad se usled jakih tektonskih pomeranja izdižu masivi kao što su Alpi Dinaridi i Karpati. Dotadašnji jezerski sistemi koji su se nalazili u sadašnjem Panonskom basenu bivaju prekriveni morskom vodom. To more se zvalo Paratethys, odnosno Panonsko more.

vojvodina-ravnica
Foto: Aleksandar Milutinović

Potvrde o slatkoj vodi su sedimenitni konglomerati, peščari, lapori i krečnjaci u kojima su nađeni slatkovodni fosili školjaka kongerija, mali ostrakodi i listovi kopnenih biljaka. More je u ostacima peščara ostavio ramenonošca Terebratural-a i glavonošca Aturia, dok su u laporima nađene foraminifere. re pet miliona godina jezera koja su preostala od Panonskog bazena su se isušila i konačno postala kopno.

Da li je tačno da je Panonsko more ostavilo za sobom nekoliko slanih jezera u Vojvodini? Za ove destinacije u Vojvodini se najčešće kaže da su ostaci Panonskog mora.

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

30 Shares
Share via
Copy link