Magazin Novi Sad

Zahvaljujući muzičarima SNP-a Nemci Srbiju pominju po lepom

snp bella ciao nemacka televizija

Dobar glas definitivno se daleko čuje, a u slučaju novosadskih muzičara iz SNP-a i njihove izvedbe italijanske pesme “Bella ciao”, on nastavlja da odjekuje i na nemačkoj nacionalnoj televiziji.

Nakon što su domaću javnost “počastili” prvim onlajn koncertom, orkestar SNP-a i direktor opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov, završili su u prologu nemačke državne televizije 2DF.

Nemci nisu krili oduševljenje viđenim…

– U vreme korone pojavile su se tako lepe akcije i ideje na internetu. Mnogi muzičari drže onlajn koncerte. Na primer, muzičari Srpskog narodnog pozorišta. U znak solidarnosti sa Italijom, oni su se preko video-linka spojili, sve zajedno s dirigentom. Svako za sebe od kuće, a ipak zajedno sviraju partizansku himnu “Bella ciao”, glasio je uvod prezenterke nakon čega je usledio video nastup naših muzičara.

Nešto ranije, pre skoro sedam dana, u intervjuu za portal 021, Aleksandar Stankov je govorio o bitnosti ovog projekta, kao i nameri ansambla da na ovaj način pošalje poruku i podršku vsima onima koji su direktno ili indirektno pogođeni virusom korona.

– Ljudi masovno ostaju bez poslova. Ne samo umetnici i muzičari. Još gore, ostaju bez života, a svesni smo da je to sada najbitnije. Ipak, iako je svet sada sada na pauzi, mislimo da i dalje treba da radimo ono što umemo. Zato je Konstantin Blagojević uradio aranžman, italijanski maestro Andrea Solinas je pristao da diriguje, a naš orkestar je odsvirao numeru pokazujući da su zajedno, i kada su kod kuće, kako bismo na naš način rekli hvala svima koji nam pomažu, ali i pokazali da smo uz svoju publiku, uz građane ali i uz druge države koje se suočavaju sa užasnim gubicima u ovom momentu – kaže direktor opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov, a prenosi Blic.

Oglasio se i maestro Andrea Solinas, koji je poslao kratku ali jaku i emotivnu poruku svima onima koji se bore protiv korona virusa.

– U mojoj zemlji sada je popularna jedna rečenica – ostanimo zajedno, ali odvojeni. To je sve što sada treba da ide dalje – rekao je on.

U čemu je tajna besmrtne Bella ciao i kako je situacija koja nije nimalo lepa postala mnogo lepa

100 Shares
100 Shares
Share via
Copy link