Magazin

Dok Srbija tone u fašizam, u novosadskom gradu-pobratimu imamo ovo (VIDEO)

modena bella ciao

Mateo Salvini, lider desničarske italijanske partije “Lega”, posetio je italijanski grad Modenu, a njegovi stanovnici upriličili su mu svojevrstan doček. Upravo zbog okupljenih građana, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova morao je svoj miting da izmesti izvan centra grada.

Za to vreme “Bella ciao” pevalo je preko 6.000 ljudi, u organizaciji poznatoj kao “flešmob”. Nekoliko dana ranije slična akcija izvedena je u Bolonji.

“Bella ciao” (Lepotice, zdravo) jeste pesma italijanskih partizana iz vremena Drugog svetskog rata. Nju je pevao čitav levičarski antifašistički pokret otpora u Italiji, odnosno svi anarhistički, komunistički i socijalistički borci.

Autor teksta je nepoznat, dok je melodija najverovatnije uzeta iz jedne narodne pesme nastale u Padskoj niziji.

Dobro jutro.Pozdravi iz Modene, grada pobratima Novog Sada (obavezno pustiti ton!).Dok se Novi Sad i Vojvodina guše u tihom fašizmu.

Gepostet von Obren Markov am Freitag, 22. November 2019

Danas se “Bella ciao” ne gleda kao isključivo partizanska ili ideološka pesma, već kao “pesma slobode duha, želje za sveopštom slobodom i demokratijom”, odnosno kao “simbol otpora nepravdi”.

Pesma je obrađena i prepevana na mnoge jezike i izvodi je veliki broj umetnika širom sveta, među kojima su i Manu Čao, KUD Idijoti i Goblini.

Pesma je korišćena kao filmska muzika za jugoslovenski film iz 1969. “Most”. Italijanski sveštenik don Andrea Gallo ju je 2012. godine tokom tokom službe izvodio u crkvi u Đenovi.

Za sve gibaničare, kolebljivce i kvinslinge – kratka lekcija iz istorije

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


98 Shares
Share via
Copy link