Novi Sad Pozorište

Smrt fašizmu i korona virusu – majstori opere Srpkog narodnog pozorišta (VIDEO)

U znak podrške svima koji se na ovaj ili onaj način bore sa pandemijom korona virusa, opera SNP posvetila je posebnu izvedbu čuvene partizanske numere “Bella Ciao”.

Otkazivanje svih kulturnih programa u čitavoj Evropi u najvećoj meri pogađa same umetnike i izvođače, napominju u SNP-u, a prenosi 021.

Zabrana masovnih okupljanja, koja je i kod nas zatvorila pozorišta i koncertne sale, ostaviće za sobom hiljade umetnika širom sveta na ivici egzistencije.

“Ljudi masovno ostaju bez poslova. Ne samo umetnici i muzičari. Još gore, ostaju bez života, a svesni smo da je to sada najbitnije. Ipak, iako je svet sada sada na pauzi, mislimo da i dalje treba da radimo ono što umemo. Zato je Konstantin Blagojević uradio aranžman, italijanski maestro Andrea Solinas, je pristao da diriguje, a naš orkestar je odsvirao numeru pokazujući da su zajedno, i kada su kod kuće, kako bismo na naš način rekli hvala svima koji nam pomažu, ali i pokazali da smo uz svoju publiku, uz građane ali i uz druge države koje se suočavaju sa užasnim gubicima u ovom momentu”, kaže direktor opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Ovo je prvi u nizu sličnih videa Srpskog narodnog pozorišta, najavljuju iz te kuće.

“To je naš način da pokažemo kako, iz doma, mi doprinosimo opštem osećaju solidarnosti kod ljudi, da postojimo, da radimo iako smo sprečeni da budemo u našoj matičnoj kući”, objašnjava violinista Bojan Glušica.

“To što smo sputani da sviramo u orkestru ne znači da ne želimo da radimo to što najviše volimo. Da zatvorenost učinimo malo šarenijim. Muzika daje psihičku snagu da se prevaziđu teške situacije. Sa muzikom je lakše i lepše”, priča oboistkinja Veronika Antunović.

“Pripremamo sadržaj kojim možemo da skrenemo misli sebi i drugima na nešto pozitivno, kako bismo svima olakšali situaciju kao ova gde smo sa svih strana ‘bombardovani’ negativnim sadržajem i strahom”, dodaje violinistkinja Marta Dragaš.

“Nedostajalo nam je da sviramo zajedno, na koji god način uspemo to da realizujemo”, priča violinistkinja Nina Birač.

Iz Opere ove kuće poručuju i da veruju da je život najbitniji u ovom trenutku, ali su i jednako dubokog uverenja da ćemo svi se vratiti muzici i kada ovo prođe.

“U mojoj zemlji sada je popularna jedna rečenica – ostanimo zajedno, ali odvojeni. To je sve što sada treba da ide dalje”, zaključuje maestro Andrea Solinas.

Pogledajte izvedbu “Bella ciao” iz ugla Srpskog narodnog pozorišta.

Bella ciao, Serbian national theatre

🎭🎻🎷Уметност увек пронађе начин да:🙏Каже хвала. Хвала публици. Хвала колегама из Италије, Шпаније, Француске, Немачке…света, који издржавају. Хвала пријатељима из Кине која нас је тако дивно угостила пре неколико месеци. Хвала онима који остају код куће. И, хвала онима који раде, да бисмо ми остали били безбедни.🙌 Подржи. Подржи колеге. Медицинске раднике. Новинаре. Све вас који сада радите у апотекама, продавницама, пошти, полицији, фабрикама…💪 Охрабри. Охрабри све нас који бринемо за родитеље, баке и деке. Све вас који тражите начин да проведете квалитетно ово време.🎻Бела ћао је за све вас које уметност нађе. 🏠Останите код куће. 🎭Позориште нас чека и после овога.#unitimalontani🎭🎻🎷 Art always finds a way to:🙏Say Thank you. Thanks to the audience. Thanks to our colleagues from Italy, Spain, France, Germany … the world. Thanks to our friends from China who were such wonderfull hosts a few months back. Thanks to those who stay at home. We thank those who now work, so that we others remain safe. 🙌 Support. Support for colleagues. Medical workers. Journalists. All of you who are now in pharmacies, stores, post office, police, factories … 💪Impower. Encourage all of us who care and worry for our parents and grandparents. All of you who are looking for a way to spend quality this time. 🎻 Bella ciao is for all of you looking for art. 🏠 Stay at home. 🎭 Theater will be here after this.#unitimalontani

Gepostet von Српско народно позориште – Serbian National Theatre am Freitag, 20. März 2020

U čemu je tajna besmrtne Bella ciao i kako je situacija koja nije nimalo lepa postala mnogo lepa

91 Shares
Share via
Copy link