Magazin Srbija

Slučaj Jura: Subvencije, nošenje pelena, hapšenje i podmićivanje u koroni

Radnici u fabrici automobilskih kablova južnokorejske kompanije Jura u Nišu okupili su se ove nedelje ispred fabrike i zatražili bezbedne uslove rada u epidemiji, čime ova kompanija koja je dobila subvencije države ne prekida “tradiciju” loše reputacije u domaćoj javnosti.

Jura je poznata po optužbama za mobing zaposlenih, ponižavanju i surovosti prema zaposlenima, sprečavanje sindikalnog organizovanja, da bi ovih dana zaposleni optužili menadžment da podmićuje radnike da se vrate na posao iako se navodno ne poštuju mere o bezbednosti zaposlenih. A u kompaniji ima već blizu 10 zaraženih koronavirusom, piše Nova ekonomija.

POSLOVNI MODEL ZA EKSTA PROFIT

Menadžment Jure je, nakon kontole bezbednosnih uslova za rad od strane epidemiologa niškog Insituta za javno zdravlje, na kapiji istakao obaveštenje u kojem „moli“ zaposlene da „budu svesni“ da su klijenti Jure nastavili sa redovnim poslovanjem, te da zahtevaju dnevne isporuke, zbog čega prekid proizvodnje „dovodi do velikih gubitaka, što ugrožava poslovanje i opstanak kompanije“.

Sve ovo dešava se u kontekstu činjenice da su plate u ovoj kompaniji koja plate kablove male, bliže minimalnoj zaradi, uprkos vrlo izdašnim subvencijama koje je kompanija dobila iz budžeta Srbije.

Južnokorejska Jura je, uz Leoni, u prethodnoj deceniji među vodećim srpskim izvoznicima. Obe kompanije imaju nisko učešće uvozne komponente, niske troškove radne snage  i nizak stepen zaštite, što ih uz siguran plasman, visoke subvencije države i relativno mala ulaganja, čini visokoprofitabilnima, uz izuzetno visoke prinose na ukupnu aktivu i ukupan kapital.

ZAŠTO RADNICI NEĆE DA NASTAVE RAD

Radnici Jure su tražili juče da budu na bezbednom odstojanju i da ne rade na traci i najavili su da će štrajk nastaviti i danas.

N1 je javio da je Jura radnicima ponudila bonus do 1.000 dinara po radnom danu, 2.000 za rad subotom, za pet povezanih dana bonus od još 1.000 dinara, a za deset bonus od 2.000 dinara.

N1 je takođe preneo da je Slaviša Pajović, jedan od radnika koga su trebali da intervjuišu povodom protesta, priveden i da mu je određen pritvor od 48 sati.

ŠTAP I ŠARGAREPA

Povodom uslova rada u Jurinim fabrikama oglasio se i Savez samostalnih sindikata Srbije. Savez se dopisom obratio Kriznom štabu za suzbijanje koronavirusa i predsednici Vlade Ani Brnabić. U dopisu se navodi da menadžment u pogonima „vrši pritisak“ na radnike da svakog dana dolaze na posao „prepunim autobusima, bez ikakve zaštite“.

„Pri tom, radnike ucenjuju, za dolazak na posao uz rizik po sopstveno i zdravlje porodice poslodavac obećava bonuse od 5.000 dinara nedeljno, a za nedolazak na posao kazna je ostajanje bez posla i zarade“, piše u dopisu.

Prema Savezu, u fabrici u Leskovcu, prema podacima od zaposlenih, osam zaposlenih pozitivno je testirano na koronavirus i postoji opasnost da ta fabrika postane „ne samo žarište, već i katastrofa za zaposlene“.

BEZ POŠTOVANJA EPIDEMIOLOŠKIH MERA

Predsednik Saveza Ljubisav Orbović apelovao je u dopisu na Krizni štab i predsednicu Vlade da se preduzmu mere i zaštiti zdravlje zaposlenih i njihovih porodica.

Jura je odlučila da u Leskovcu vrati na posao 200 od ukupno 2.800 radnika. Radnici su reagovali i rekli da se u fabrici ne poštuju preporuke Vlade Srbije i da između zaposlenih nema razmaka od dva metra.

Prema nezvaničnim izvorima sa kojima je Danas razgovarao, u zaključku niških epidemiologa se navodi da fabrika Jure u tom gradu može da radi ukoliko u jednoj smeni bude najviše 100 radnika.

Jura je fabriku u Leskovcu otvorila 2010. godine, za šta je dobila subvencije države od 7.000 do 10.000 evra po radnom mestu. Jura ima  nekoliko fabrika na jugu Srbije u kojima radi oko 6.000 radnika.

Novi teror u Juri: Radnica pozitivna na koronu, svi moraju da dođu na posao

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
219 Shares
219 Shares
Share via
Copy link