Koronavirus Srbija

Novi teror u „Juri“: Radnica pozitivna na koronu, svi moraju da dođu na posao

Jedna radnica korejske kompanije „Jura“ u Leskovcu obolela je od virusa korone i rezultati testiranja pokazali su da je ona pozitivna, potvrđeno je u Kriznom štabu grada Leskovca.

Kako prenosi Jugmedia, komandant ovog štaba i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je o tome obavestio Štab za vanredne situacije Vlade Srbije, a Zavod za javno zdravlje Leskovac doneo je danas preporuku za hitan prekid rada ili obavljanje minimuma procesa rada u pogonima Jure koja ovih dana radi smanjenim kapacitetom.

Šest radnika, kako se navodi u ovom dokumentu, već ima simptome bolesti, a četrdesetak je izolovano zbog kontakata sa radnicom kod koje je utvrđena korona i sklonjeno u samoizolaciju na 28 dana.

Radnici „Jure“ u Leskovcu od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji konstantno upozoravaju na loše uslove rada, pre svega na to da su u toku radnog procesa jedan od drugog udaljeni manje od pola metra. Mnogi od njih su se takođe žalili da rade bez rukavica, a u ranijem periodu i bez maske, javlja „Jugmedia“.

Inače, kako piše Blic, „Jura“ je naredila svim radnicima, a ima ih oko 2.500, da se u ponedeljak jave normalno na posao.

Podsetimo, Jura je u vlasništvu investitora iz Južne Koreje, a radnici su već godinama izloženi torturi i omalovažavanju. U smenama u Juri moraju da nose pelene.

Kada su mu predstavljeni slučajevi zlostavljanja, Aleksandar Vučić je, tada još kao premijer, rekao: „To je ta užasna fabrika o kojoj svi pričaju u Srbiji, ja sam ponosan kako ta fabrika izgleda“.

Jura je od države dobila 25 miliona evra subvencija i besplatno zemljište.

Jura, čiji je dolazak bio projekat nekadašnjeg ministra Mlađana Dinkića, u Srbiji posluje od 2010. Jura je tada došla u pogone tada propale fabrike Zastava elektro u Rači, koju je inače bio privatizovao Ranko Dejanović, muž funkcionerke SPS-a Slavice Đukić Dejanović.

Potresne priče srpskih radnica o otkazu zbog gladi

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentar

Klikni da objaviš komentar

199 Shares
199 Shares
Share via
Copy link