Magazin Srbija

Bolnička nosila neophodan rekvizit u Leskovačkim fabrikama, radnici su ovde roblje

vučić
Foto: Printskrin/ YouTube

Oko četrdesetak posto ranika “Aptiva” u Leskovcu još uvek nije potpisalo izjave po kojima dobrovoljno pristaju na prekovremeni rad u ovoj fabrici, a predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković im poručuje da to i ne čine, barem ne dok teku pregovori sindikalista sa upravom fabrike oko preraspodele radnih obaveza.

On ponavlja da je činjenica da poslodavac ne čini ništa protivzakonito, te da mu je, kako kaže, robovsko ponašanje omogućio zakon Republike Srbije.

– Da bi mogli nešto da uradimo radnici bi morali da dignu svoj glas. A to će uraditi na taj način što neće potpisati te izjave. Problem je što je veliki broj radnika već potpisao. Reč je o ljudima koji nisu zaposleni za stalno i plaše se da im ugovori neće biti produženi ukoliko odbiju da potpišu te nakaradne izjave. Stvar je u tome da oni koji ih ne potpišu, neće smeti da rade više od 48 sati nedeljno. A, ponovo, da bi im se platio taj prekovremeni rad, moraju da potpišu izjave. Šta će se tu dešavati, videćemo – kaže za Rešetku Marković.

Situaciju sa nosilima (a po našim saznanjima uneto ih je čak 50 u fabričke pogone) komentariše apsurdnom.

– Činjenica je da moramo da menjamo postojeći Zakon o radu koji je dao sva prava ne radniku, već poslodavcu. Mi smo kao sindikalisti podneli određene zahteve i to će ući u proceduru, ali za to je potrebno vreme – dodaje Marković.

Sa druge strane, radnici nam kažu da im ne preostaje ništa drugo nego da ćute i trpe.

– Videli smo kako je prošao Peđa sindikalac iz ‘Jure’ kada se pobunio i štitio prava radnika. Dobio je otkaz! Ja tako ne želim da završim. Ja ovim poslom hranim celu moju porodicu. Meni je prekopotreban – komentariše jedan od radnika “Aptiva” koji će u ovoj nedelji raditi čak 60 sati.

Kako nam javljaju radnici iz “Jure”, bolnička nosila su stigla i u njihove pogone, jer i oni, poput “Aptiva” koji radi za “Mercedes”, imaju povećanu potražnju od nabavljača.

– Ja zaista ne znam kako je i kada došlo vreme da su bolnička nosila postala normalan rekvizit u leskovačkim fabrikama. Mi tu ne treba da reagujemo kao političke strukture, kao vlast ili opozicija, već zajedno da stanemo na stranu tih radnika koji u tim fabrikama rade u poprilično otežanim uslovima, da ne kažem robovskim. Najgore je zapravo to što većina ljudi u ovom gradu to ne vidi kao neki veliki problem. Ono što se trenutno dešava njima, sutra može da se desi bilo kome od nas. Pravo rešenje za problem tih radnika su normalne institucije koje pravilno funkcionišu. Ne možete da očekujete da radnicima bude bolje u ovom sistemu koji je zagazio u duboko beza konje i korupciju – komentariše lokalni lider Demokratske stranke u Leskovcu Ivan Stojanović.

Izvor: Rešetka.rs

Leskovački fotograf postao milioner uz svesrdnu pomoć naprednog kuma gradonačelnika

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

70 Shares
Share via
Copy link