Magazin

Slobodan Milošević imao aferu sa poznatom glumicom, Mira nije imala pojma za tajni susret u Smederevu

slobodan milošević
Slobodan Milosević / Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Slobodan Milošević bio je smrtno zaljubljen u jednu našu popularnu glumicu, s kojom je proveo vikend u vili nadomak Smedereva.

Zahvaljujući njoj, raskrinkana je zavera čiji je cilj bilo rušenje Miloševića i zaplenjena su dva miliona nemačkih maraka spremljenih za finansiranje te operacije, otkrivaju službena beleška obaveštajnih službi, piše Alo.

Prema izveštaju koji su podneli operativci, Sloba je bukvalno „izgubio glavu“ za glumicom S. S. (glumila u nekoliko popularnih filmova, kao i većem broju serija).

Objašnjenje je bilo da ga je izgledom i ponašanjem neobično podsećala na njegovu suprugu Mirjanu Marković iz mlađih dana.

Da sve ne ostane samo na sviđanju, pobrinuo se Ivan Stambolić, koji je bio Miloševićev politički mentor (kasnije i ljuti protivnik), piše Alo.

Sve se događa u drugoj polovini osamdesetih godina. Beleška je pravljena 1988. godine, a izveštaj se odnosi na saznanja do kojih je operativac došao najverovatnije godinu dana ranije.

– S.S. se Miloševiću jako dopala. Stambolića su već uveliko pratile mnogovrojne afere sa poznatim damama sa estrade, pa je svom tadašnjem miljeniku vrlo rado izašao u susret i dogovorio mu kontakt sa glumicom. Nisam siguran kada je to tačno bilo, ali mislim da se radi o kraju 1986. ili početku 1987. godine. Stambolić ih je spojio i odmah se povukao i nije ni znao da su oni proveli ceo vikend u vili „Zlatni breg“, kraj Smedereva, poznatoj kao letnjikovac porodice Obrenović – otkriva izvor koji je u to vreme bio visokopozicioniran u srpskoj tajnoj službi.

Kako kaže, za ovaj susret su znali bukvalno samo jedan ili dvojica ljudi iz Miloševićevog okruženja.

Ni Mira Marković, takođe, nije slutila šta joj se odvija iza leđa. Ipak, kako se ispostavilo, sastanak sa glumicom omogućio je Slobi da zada težak udarac svojim protivnicima i raskrinka zaveru koja se spremala.

– Neću da grešim dušu i kažem da su Milošević i S.S. nešto imali. Tačno je da su proveli vikend zajedno, međutim, čak ni mi u službi nismo saznali šta su radili i o čemu su razgovarali. Ali, nešto kasnije naloženo nam je da organizujemo akciju praćenja grupe koja planira rušenje Miloševića – navodi izvor.

Prema njegovim rečima, kasnije su saznali da je zaveru otkrila upravo S.S., a da su organizatori bili tadašnji savezni sekretar za odbranu admiral Branko Mamula i njegov šef kabineta potpukovnik M.D.

Da li su radili na svoju ruku, ili su delovali po nečijem nalogu, nije poznato, tek sve je puklo kada je M.D. priveden na aerodromu u Beogradu sa čak dva miliona nemačkih maraka spremljenih za finansiranje te operacije. A Slobi je sve otkrila baš S.S., pošto je u to vreme bila u vezi sa Mamulinim šefom kabineta.

Slobodan Milošević je svoje poslednje reči u Srbiji izgovorio ispod jednog stabla u Beogradu

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

101 Shares
101 Shares
Share via
Copy link