Magazin Srbija

Slobodan Milošević je svoje poslednje reči u Srbiji izgovorio ispod jednog stabla u Beogradu

slobodan milošević
Slobodan Milosević / Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Policajac Dragiša Blanuša, koga su iz penzije vratili da bi, kako on kaže, bio deo istorije, bio je svestan da boravak Slobodana Miloševića u zatvoru mora biti zabeležen, ne radi lične koristi, već kao važan period u istoriji.

Blanuša u razgovoru sa Mirom Adanjom Polak rekao da je sve zabeležio i objavio bez namere da povredi porodicu preminulog Miloševića.

Viši sud u Beogradu je obustavio krivični postupak protiv bivšeg upravnika Okružnog zatvora u Beogradu, Dragiše Blanuše prošle godine u martu.

Postupak je vođen po privatnoj optužnici naslednika nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Blanuša je bio optužen da je dva puta zloupotrebio službeni položaj.

Prvi put kada je neovlašćeno dozvolio i organizovao fotografisanje Slobodana Miloševića u pritvoru, a potom te fotografije objavio u knjizi “Čuvao sam Miloševića”.

Drugi put 28. juna 2001. kada je, kao upravnik centralnog zatvora sa nepoznatim ljudima i bez sudijske saglasnosti silom odveo Miloševića iz zatvora i predao ga nepoznatoj osobi, da bi Milošević potom bio prebačen u Hag.

– Kako da se ne sećam tog dana kada su ga dovezli. Tog dana mi je bio rođendan…

Miloševic je zvao suprugu i onda je počeo dogovor sa tužiocem, kada ćemo da počnemo da radimo. Dogovorili su da se Milošević naspava a onda ćemo da dođemo oko 12 sati  da mu se uzme izjava.

Odluka da se izabere ćelija je doneta nakon hapšenja i Slobodan Milošević je dobio najbolju sobu.

„Hajat 1 i Hajat 2“, tako su zvali ćelije jer su bile u renoviranom bloku koja je imala i toplu vodu, vojnička soba, kaže Blanuša.

Ispričao je, da se oko 7 sati vratio u ćeliju kod Miloševića i zatekao ga kako spava.

– On leži i pokriven je ćebetom koje je staro jedno 50 godina i koje je prošlo hiljadu pranja. To je ona tkanina prtena, od konoplje. Vidi mu se samo deo kose, pokriven, spava, ne mrda.

„E moj Miloševiću, gde si ti došao“, pomislio je upravnik Centralnog zatvora.

Kao jedan od najiskrenijih razogovora koji je vodio sa bivšim predsednikom Blanuša izdvaja veče kada su pili viski, što je detaljno opisao u svojoj knjizi.

– Milošević se okrenuo levo-desno i rekao mi: “Upravniče, mogli biste da dođete večeras, a mogli bismo i nešto da popijemo”. Ja se onako trgnem i ja se okrenem levo-desno. Sami smo, pitam ga šta pije umesto da kažem da je to zabranjeno. On kaže da pije sve i ja kupim flašu viskija.

– Vratim se oko 11 sati uveče, stavim dve čaše i flašu kod sebe, da ovi stražari ne vide, i odem… Razgovarali smo o ljudima koji su ga okruživali, pre svega u policiji, o njegovom lošem izboru ljudi, razgovarali smo o mnogo čemu, o mojoj porodici, njegovoj… Kada je došao, rekao je: “Mene su svi napustili osim porodice”, onda sam ja rekao: “Pa eto, to su ti vaši loši izbori”.

– U tom trenutku me nije bio strah, ali mi je bilo teško prilikom same isporuke. Kada mu je pročitana optužnica ispod jednog drveta, bilo mi je iskreno žao. Taj trenutak kad su ga ovi iz Haškog tribunala preuzimali na Institutu bezbednosti… Tužilac mu čita optužnicu, oficir bezbednosti, onako grmalj stoji, ćutljiv, ne progovara, i žena prevodilac.

– Najpre kaže da ne priznaje Haški tribunal i da mogu čitati šta god hoće. Milošević se okreće, pita mog komandira: “Daj mi cigaru”, ovaj mu daje cigaru, on onako puši bez imalo uzbuđenja. Odužilo se to, čita se optužnica, prevodi na engleski, a onda Milošević prekida: “Ne kaže se to tako”. Tužilac ga opomene da ne prekida, a on ništa, bez uzbuđenja – naveo je Blanuša.

–  Ima jedan trenutak koji je na mene ostavio vrlo jak utisak. Tužilac saopštava: “Vi ste sada uhapšeni i sad ste u nadležnosti Haškog tribunala”. Oficir bezbednosti prilazi i ja prilazim i kažem: “Ne možete da ga vežete“.

– Vidim da, po pravilu službe, to sledi. On me pogleda, a ja nastavim: “Ovde, na ovoj teritoriji, nećete ga vezati”. I on pokuša onda da ga pretrese, ali ja i to sprečim – ispričao je nekadašnji upravnik zatvora.

Na kraju razgovora rekao je da za divno čudo niko nikada nije tužio sve članove Vlade koji su doneli odluku o izručenju, već samo njega, a zašto, ne zna.

Blanuša kaže da još nije sve rekao  i da će sve ispričati jednog dana.

Izvor: 24sedam

Advokat Marije Milošević se oglasio povodom navoda o tužbi: Ništa nije bilo kao u seriji

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

18 Shares
Share via
Copy link