Magazin

Slepi Bečejac pravi i poklanja bicikle deci sa invaliditetom

Tridesetogodišnji Bojan Biga iz Bečeja postao je poznat „u svom kraju“ po tome što pravi tandem bicikle.

Iako se ovim poslom bavi tek nešto više od godinu dana, za to vreme napravio je nekoliko bicikala, od kojih su neki poklonjeni deci sa invaliditetom, a neke su otkupile privatne kompanije.

Prvi tandem bicikl Bojan je dobio pre nekoliko godina, a ideja da i sam počne da ih pravi, kaže, nije bila njegova. U taj posao je ušao kada je dogovorio saradnju sa Rotari klubom iz Bečeja.

„Do sada sam tri bicikla napravio, jer ne može više. To sporo ide, ono što je najvažnije, ljudi vide da ja to radim sve lepo, super, ali ja mislim da svi zaboravljaju da sam ja slep“, priča on.

Bojan je slep od rođenja. Kaže da mu to zadaje određene poteškoće dok radi. Ipak, mnogo veći problem je to što radi u skučenoj radionici, koju je inače, sam opremio, napravio police, radni sto.

bojan_biga
Printscreen

„Kao prvo, radni prostor je nedovoljan. Ja se tu snađem, uradim ja to, ali to je… dosta mi psihički problema napravi, jer nemam mesta“, kaže Bojan.

Dodatni radni prostor Bojanu su obezbedili u Tehničkoj školi u Bečeju gde on, uz stručnu pomoć nastavnika i đaka na praksi, obavlja završne radove na tandem biciklima.

„Meni bi najviše odgovaralo da je meni sve na jednom mestu – i zavarivanje i farbanje i strugarski poslovi, to bi trebalo da je sve na jednom mestu da se ja ne bih previše šetao“, poručuje on.

Prvi tandem bicikl koji je izašao iz Bojanove radionice danas se nalazi u jednoj vili u Bečeju, a koriste ga gosti vile. Poslednji bicikl koji je napravio otkupio je Rotari klub iz Bečeja i poklonio blizancima u Bačkom Petrovom Selu.

„U Bačkom Petrovom Selu su braća blizanci, od kojih je jedan slep od rođenja, tako da je Bojan bukvalno po meri uradio jedan poni bicikl, koji smo mi otkupili od Bojana i poklonili smo toj dečici“, kaže Sanja Bačić iz Rotari klub Stari Bečej.

Bicikli koji ne budu prodati, biće dopremljeni na Adu Ciganliju, a sav prihod od iznajmljivanja biće predat Bojanu, kako bi taj novac uložio u izradu novih bicikala.

Novosađanin osmislio idealnu napravu za punjenje telefona na biciklu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

209 Shares
209 Shares
Share via
Copy link