Uncategorized

Novosađanin osmislio idealnu napravu za punjenje telefona na biciklu

Goran Sajdl, barmen iz Novog Sada rešio je jedan od velikih problema sa kojim se susreću svi korisnici pametnih uređaja – prazna baterija. On je osmislio punjač za telefon ili bilo koji drugi uređaj koji koristi USB priključak. Njegov punjač specifičan je jer vam za njegovo funkcionisanje treba bicikl.

Naime, uređaj funkcioniše po principu pretvaranja obrtne energije točka, tačnije kinetičke energije u električnu, kojoj se zatim ispravlja impuls i stabilizuje napon da bi bila odgovarajuća za punjenje raznih uređaja. Dakle, da bi se aparat punio, sve što treba da radite jeste da vozite bicikl.

Punjac_bicikl_goransajdl

Goran je ideju dobio kada se spremao na dužu vožnju biciklom prošle godine:

– Planirao sam neke višednevne avanture biciklom, po meni slabo znanim putevima i deonicama, kroz koje bi me proveo telefon i njegov GPS, pa se time i javio problem prazne baterije. Pokušao sam da pronađem neki uređaj u Srbiji koji bi mi rešio taj problem, ali nisam uspeo. U inostranstvu su, tada postojali uređaji slične namene, ali nisam bio zadovoljan time koliko su (ne)praktični i uglavnom preskupi. Odlučio sam da za tu namenu napravim najjednostavnije i najpraktičnije rešenje, i tako je nastao ovaj punjač – objašnjava on.

Preliminarna istraživanja tržišta, kao i sama reakcije ljudi na pomen ovakvog punjača, kažu da je potreba za njim velika. Sajdl se nada da će se uskoro krenuti u proizvodnju većeg broja ovakvih uređaja, i kaže da trenutno radi na prikupljanju sredstava za finansiranje svog izuma. Jedna od mogućih opcija je i konkurs Erste banke gde se Goranov izum, pod nazivom CycleCharge takmiči za nagradu od 500.000 dinara. Za njegov projekat možete glasati na sajtu www.superste.net, do 1. septembra kada se konkurs zatvara.

Cycle charge_687x386

U narednom periodu, ovaj mladi Novosađanin planira da napravi još najmanje dva uređaja koji će dodatno obradovati bicikliste, kao i one koji više vole vožnju rolera ili pešačenje.

Slađana Zličić / Foto: N.Mihajlović

 

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

132 Shares
132 Shares
Share via
Copy link