Magazin Putovanja

Skrivene plaže i kupališta Srbije pravi su raj na zemlji i idealna opcija za vikend beg (FOTO)

kupaliste-ilustracija
Foto: Pixabay

Nekoliko tropskih dana u junu pokazalo nam je da je leti spas u vodi ili bar kraj vode.

More je daleko, ali možete da skoknete do nekog skrivenih dragulja u našoj zemlji. A ima ih.

Plaža Žuta stena

Ova plaža na Rzavu, kako piše Nova.rs, nalazi se na udaljenosti od dva kilometra od centra grada. Zbog širine i dubine korita veoma je atraktivna za kupanje, a zbog česte muzike uživo, idealna je za popodnevno uživanje.

Dag Banjica

Da li ste znali da Srbija ima izvorište lekovite vode gde je voda tokom cele godine oko 29 stepeni? To je i razlog zašto je ovo mesto posećeno tokom cele godine.

Dag Banjica, omiljeno izletište i kupalište svih Piroćanaca, nalazi se na samo četiri kilometra od centra Pirota. Do nje je najlakše doći iz sela Gradašnica – tamo ostavite automobil, staza je lepo obeležena i čeka vas oko dva i po kilometra šetnje kroz prelep kanjon Gradašničke reke.

Rajsko kupalište ispod Magliča

A tvrđava Maglič, svojevrsni srpski Kamelot, bezbedno je ušuškana u toplom zagrljaju centralne Srbije. Kada uđete u dolinu Ibra, sve brige i sav stres gradskog života ostaju iza vas, a pred vama se jedan za drugim smenjuju beskrajni i bajkoviti pejzaži.

Vračevgajsko jezero

Evo jedne lepe plaže, kristalno čiste vode. Vračevgajsko jezero je samo jedno od sedam jezera koje ima Bela Crkva.

Oko ovog mesta ima sedam većih jezera i više manjih. Glavno ili Gradsko jezero najbliže gradu, ima vikend i kamp-naselje, restorani i skakaonice, tu su i Šaransko jezero, Šljunkara, Novo jezero i Malo jezero, čiji je turistički potencijal još uvek nedovoljno razvijen. Odlikuju se netaknutom pirodom, ali nisu prilagođena za kupanje.

A Vračevgajsko jezero ima uređeno kamp-naselje, koje može da primi oko 200 turista.

Milivska klisura

Izletište je lepo uređeno, izgrađeno je nekoliko mosta preko reke, postavljene su drvene klupe, izgrađen je konak sa velikom pokrivenom terasom za slučaj da padne kiša. Iza konaka se nalazi pećina koja je prohodna nekih desetak metara. Između konaka i pećine se nalazi izvor reke Milive, jasno se vidi kako iz zemlje izbija voda i otiče dalje niz korito reke. Na brdu iznad je sagrađena crkva pored koje se nalaze dva groba iz srednjeg veka. Lokalno stanovništvo smatra da je ovde bio manastir Miliva po kom je selo dobilo ime, navodi Nova.rs.

5 najlepših kupališta Srbije na kojima ćete preboleti more (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link