Novi Sad

Nastavnice i učenici škole u Kaću uplatili novac za 8. mart deci oboleloj od raka

U vremenu kad se za Dan žena poklanjaju izuzetno skupi pokloni, situacija je u Osnovnoj školi “Đura Jakšić” u Kaću potpuno drugačija – zahvaljujući inicijativi nastavnica, novac je umesto na poklone otišao Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka Nurdor.

Inicijativa za ovaj human gest potekla je od nastavnice Ane Jacanović, koja je primetila da se iz godine u godinu ogromne sume prikupljaju za skupocene poklone nastavnicama i učiteljicama.

Kako kaže, gubi se smisao poklona, obeležavanja praznika žena, a deci se šalje poruka da skupoceni pokloni imaju veću važnost od, na primer, buketa cveća ili bombonjere.

“Iza ideje da novac koji bi inače bio potrošen na poklone bude uplaćen na račun Nurdora stali su svi u školi. S obzirom na to da sam na ideju došla u petak, a da su pojedina deca već kupila poklone, mi nastavnice koje smo dobile poklone otkupile smo iste i uplatile novac na račun udruženja roditelja dece obolele od raka juče i danas. Deca su bila oduševljena jer su shvatila plemenitost ovakvog čina i znaju gde je novac njihovih roditelja otišao. Ceo dan su bili srećni, hodnicima su uzvikivali ‘Nurdor, Nurdor!’ i nama je drago da smo im dali ovakav primer”, kaže nastavnica Jacanović za 021.rs.

Ona apeluje na koleginice iz drugih škola da ovakvu ideju usvoje i doprinesu razvoju udruženja poput Nurdora, a kako bi deca obolela od raka što pre došla do terapije i izlečenja.

“Mi moramo da budemo primer drugima i da iniciramo ovakve aktivnosti – manje da primamo Monine tašne, mikrotalasne uređaje, skupocene satove, čak i bicikl se danas daruje”, kaže naša sagovornica iz OŠ “Đura Jakšić” u Kaću.

Moj sin je izlečen od raka, zato NURDOR-u dajem celu sebe

Čitajte Luftiku na Google vestima

7.5K Shares
7.5K Shares
Share via
Copy link