Magazin Srbija

Ovako je prošao 1. dan u jedinoj školi bez mobilnih telefona u Srbiji

deca-mobilni

Pažnja, pažnja! Važna vest stiže iz osnovne škole u Požarevcu – deca mogu i bez mobilnih telefona!

Ako mislite da je vest najavljena suviše bombastično, probajte sami da nađete odeljenja dece koja će dan provesti, a da nijednom ne uzmu telefon u ruke. Teško, je l da?

Nije lako ni u OŠ „Dositej Obradović“. Kako za Telegraf.rs priča direktorka Ivana Joksimović, prvi dan kako su im ukinuli mobilne telefone protekao je uspešno, ali mnogo lakše za mlađe nego starije osnovce.

– Sve je krenulo odlično! Deca su ujutru, po dolasku u školu, predala mobilne telefone, oni su zaključani u njihovim ormarićima i dobiće ih kad krenu kući. Možda je svega jedan odsto roditelja imao poneki negativan komentar, ali ostali su odlično reagovali – priča Ivana Joksimović.

Lepa vest je da su mlađi osnovci odmah prihvatili nova pravila. Kako ističe direktorka, izašli su po užinu, šetali u dvorištu, smejali se i pričali, čini se više nego pre.

– Moramo da ih naučimo da više razgovaraju i da se više druže. Teže će biti sa starijim osnovcima koji su više navikli na telefone. Zato planiramo da uvedemo kutak za učenike i da u školu vratimo neke društvene igre – poručuje ona i otkriva šta će biti „zamena“ za telefone.

Podsetimo, đaci OŠ „Dositej Obradović“ u Požarevcu od danas u školi više ne koriste mobilne telefone. Od trenutka kada kroče u školu pa sve dok ne krenu nazad kući, za njih će mobilni biti zabranjeni. To znači da neće moći da ih uzimaju čak ni dok su na malom i velikom odmoru.

Direktorka je navela niz razloga zbog kojih su i roditelji i škola rešili da donesu ovakvu odluku.

– Najkraće rečeno: deca su nam stalno kraj telefona. Izgubila su mnogo na neposrednoj komunikaciji, naročito tokom korone, i moramo da ih podstaknemo da se ponovo druže. Druga stvar, dolazilo je često do neželjenih fotografisanja i snimanja. Deca su se snimala čak i u toaletu škole. Morali smo preventivno da reagujemo da ne bi došlo do zloupotrebe tih fotografija i snimaka – ispričala je Joksimović.

Treći razlog je i svetska kriza, odnosno rat u Ukrajini jer, kako kaže, deca i tako mala prate vesti i ne moraju stalno da gledaju strahote koje im preko telefona iskaču.

A četvrti razlog je – vaspitanje. Ovako će se, nada se Joksimović, deca naučiti da budu strpljiva.

– Ona misle da sve mora odmah i sad. Znate koliko puta sam videla kako izlaze sa časa da navodno odu do toaleta, a čujem ih kako telefoniraju i javljaju roditeljima „dala mi je četiri“. Zašto mora sve odmah da se javi? Šta će roditelj u trenutku da učini povodom te četvorke? Tako i na ekskurzijama, telefoniraju od bandere do bandere – navela je.

Procedura će inače biti takva da će nastavnik koji ima prvi čas u odeljenju starijih razreda, biti u obavezi da zaključava telefone i ključ odlaže u zbornicu. Onaj nastavnik koji ima poslednji čas u odeljenju starijih razreda posle časa će otključavati ormar i učenici će uzeti svoje telefone.

Što se tiče mlađih razreda, učitelji će odlagati u svojim učionicama telefone u ormare ili kutije.

Naravno, na putu ka školi i ka kući učenici mogu da koriste telefone, pre svega kako bi bili u kontaktu s roditeljima.

Osnovna škola u Požarevcu zabranila mobilne, đaci bez telefona i na odmoru

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

64 Shares
Share via
Copy link