Beograd Magazin

Deca uživaju “kao nekad” u beogradskoj osnovnoj školi koja je zabranila mobilne telefone

zabrana upotreba mobilnih telefona
Foto: Nova.rs / Nemanja Jovanović

Odrastanje u doba moderne tehnologije je u značajnoj meri otežalo deci praćenje nastave, jer osim što pametni uređaji poput telefona i satova deci odvraćaju pažnju, primetan je bio porast vršnjačkog nasilja, kao i neprimerenog ponašanja na časovima, zbog brojnih slučajeva snimanja nastavnika i drugih učenika.

Pored svih ovih problema, zbog preteranog fokusiranja na ekrane telefona današnji klinci su postali fizički neaktivniji, a i sve manje komuniciraju među sobom, pa je pitanje zabrane mobilnih telefona za vreme nastave postalo veoma aktuelna tema u Srbiji.

Radna grupa za prevenciju nasilja nije usvojila zabranu, već je školama preporučila da propišu Opštim aktom škole mere za upotrebu mobilnih telefona tokom nastave.

Nekako polako ali stidljivo, na nivou pojedinih škola u Srbiji drugo polugodište je započelo bez mobilnih telefona i pametnih satova za vreme nastave, tako što se uređaji učenika odlažu u posebne ormariće, kutije i boksove, koji su pod budnim okom dežurnog nastavnika.

Ovakvu odluku su počele da sprovode nekoliko škola u Prokuplju, Požarevcu, Vršcu, Subotici, Bajmoku, Novom Sadu, kao i Osnovna škola “Ratko Mitrović” u Beogradu, o čemu je Luftika već pisala.

Većina roditelja zdušno podržava odluku koju je škola propisala, a čini se da i učenici polako uviđaju blagodeti života bez telefona, makar na nekoliko sati.

Deca se ponovo igraju “kao nekad” i komuniciraju među sobom

Direktorka Osnovne škole “Ratko Mitrović”, Svetlana Milutinović, ističe za Nova.rs da je odluka o tome donešena na osnovu saznanja nastavnika u prvom polugodištu da deca preterano koriste mobilne telefone na časovima i odmorima, zbog čega skoro da uopšte ne komuniciraju među sobom, niti se igraju.

Prošlo je deset dana otkad je ova zabrana stupila na snagu, a kada posetite školu, zatičete gotovo neverovatan prizor u školskom dvorištu – deca crtaju kredom po pločniku, preskaču vijaču, igraju se “školice” i dobacuju loptom. Njihovi odgovori šta misle o zabrani telefona u školi, ostavili su nas bez teksta.

Osnovna skola zabrana mobilnih
Foto: Vesna Lalić / Nova.rs

Učenicu sedmog razreda Dinu Adžić novinari Nove zatekli su na hodniku kako razgovara sa drugarima. Kaže da je odluka škole o zabrani upotrebe mobilnih telefona „prava stvar“.

– Deca previše gledaju u telefone i ne posvećuju se drugim stvarima kao što su izlazak napolje, šetnja, učenje i slično. Konkretno, ja nikad nisam osećala preveliku potrebu za mobilnim telefonom, ali primećuje se u školi da sada više razgovaramo, komentarišemo pripreme za takmičenje koje nam sledi, igramo odbojku, šetamo po dvorištu – ističe Dina.

“Svima nam je veća pažnja”

Njen drug iz odeljenja Marko Jovanović dodaje da otkad nema telefona, sada više „ćaska“ sa drugarima.

– Bilo je neobično u početku, naravno, ali već smo se navikli. Roditelji mi, inače, ne ograničavaju upotrebu telefona jer ga nisam koristio često, samo kada mi je zaista potreban. Svakako, ovako je lepše i bolje za nas – objašnjava Marko.

Osnovna skola Ratko Mitrović
Foto: Vesna Lalić / Nova.rs

Lazar Cerović priznaje da se jako obradovao ovoj odluci jer sada može više da razgovara sa drugarima.

– Sada nam je svima veća pažnja. Dok smo čačkali telefone, neko nas nešto pita, mi odgovorimo, a zapravo smo totalno odsutni. Drago mi je što se sada više družimo, fokusirni smo na školu što je dobro jer onda ne moramo toliko da učimo kući – priča ovaj sedmak.

Poneki učenici se još uvek prilagođavaju odluci

Direktorka Svetlana Milutinović objašnjava za Novu da je izuzetno ponosna na đake što poštuju pravilo o zabrani upotrebe mobilnih telefona i pametnih satova. Kaže da je za ovih deset dana bilo samo četiri slučaja kada je zbog kršenja pravila škole morala da zove roditelje.

– Juče je nastavnica muzike uhvatila devojčicu kako koristi mobilni telefon. Donela mi je telefon kako bih ja pozvala roditelje da dođu po uređaj. Pitala sam devojčicu zašto je sebe dovela u tu situaciju, a ona je rekla da nije razmišljala u trenutku i da je zapravo htela samo da vidi nešto vezano za trening.

Međutim, poenta je u tome da nije mogla sebe da iskontroliše. Ali i to je u redu, još uvek se prilagođavamo tome – kaže direktorka.

Odeljenski starešina je, kako dalje priča, pozvao devojčicine roditelje, a kada je njen tata stigao, bio je, blago rečeno, postiđen.

– Čovek se izvinjavao. Bilo mu je neprijatno, kao i ostalim roditeljima čija deca su koristila telefone, uprkos zabrani. Tata je rekao da devojčica više neće ni koristiti telefon i da ga više neće nositi u školu.

Neki roditelji bili ubeđeni da njihovo dete ne nosi telefon u školu

Bilo je i sutuacija kada roditelji nisu verovali da su njihova deca uopšte nosila telefone u školu.

– Tata je bio ubeđen da njegov sin ne nosi telefon u školu. Međutim, kada je taj đak nešto uradio, pozvala sam oca, a čovek je kao iz topa rekao ne, ne, on nema telefon. Međutim, kada je došao, bio je šokiran. Govorio je pa on je mene slagao, više nemam poverenja u rođeno dete.

Smirila sam ga i rekla da je to pubertet i da treba samo polako da dela. Jutros je to isto dete došlo u školu i znate šta je uradilo? Reklo je da više ne želi da nosi telefon u školu jer će doći u iskušenje da ga uzme, a ne želi da bude kažnjen. Zamislite – kaže direktorka.

“Svaki pametan roditelj će podržati odluku koja je za dobrobit dece”

Reakcije roditelja su, prema njenim rečima, na samom početku bile pozitivne, mada ima i onih „teških“ kojima se ovakva odluka nije dopala.

– Imali smo situaciju kada se roditelj bunio jer više nije dozvoljeno da dete nosi pametni sat. Mame i tate treba da shvate da smo mi na istoj strani kao i oni, deci želimo samo dobro.

Primetili smo da mobilni telefoni i satovi u školi nisu dobri za decu i za nastavni proces, nešto smo morali da promenimo. Ovo je urodilo plodom i radimo na tome da budemo dosledni – objašnjava ona.

Ukoliko dete prekrši pravilo, odnosno ako je upotrebilo telefon ili pametni sat u školi, odeljenski starešina odnosi uređaj kod direktorke koja, potom, poziva roditelje da dođu da ga uzmu.

– Mi razgovaramo o tome, trudimo se da im predočimo sve loše strane korišćenja telefona u školi. Ako dete to ponovi, biće sankcionisano. Dete će biti upisano u elektronski dnevnik dva puta kao opomena, treći put pojačan vaspitni rad i onda će biti sankcionisan kroz ukor odeljenskog starešine ili ukor odeljenskog veća ukoliko to ponovi, potom smanjena ocena iz vladanja.

Jednostavno, mora da se vidi da ne može da krši pravila škole. Svaki pametan roditelj će podržati ovu odluku, to je za dobrobit dece – zaključuje direktorka.

Izvor: Nova

Škola u Beogradu zabranila mobilne telefone. Roditelji: „Treba i đaci da se pitaju“

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
39 Shares
Share via
Copy link