Magazin

Veliki vođa vas snima, prepoznaje vam lica i šalje prijave ako ste bili na protestu

sistem za prepoznavanje
Printscreens Collage

Neformalno udruženje građana „Eko straža“ upozorilo je na svom Fejsbuk profilu građane da je sistem za prepoznavanje lica uveliko u primeni i da ljudima koji protestuju na blokadama širom Srbije stižu prekršajne prijave i kazne, iako ih policija nije zvanično legitimisala.

Prema njihovim i dalje nepotvrđenim informacijama, reč je o sistemu koji je napravila kineska kompanija Huavei, te da se građani snimaju ne samo putem ogromnog broja saobraćajnih kamera, već i specijalno dizajniranim mobilnim telefonima od strane ljudi koji rade u sistemu bezbednosti.

“Kruna autokratskog režima je sistem koji može da snima i prepoznaje građane koji protestuju i pravi poseban registar. Ovo objašnjava činjenicu da su pojedinim gradjanima stigle kazne, a da ih policija nije legitimisala na protestu. Videćete da ovi telefoni imaju nekakvu antenu”, napisali su iz Eko straže uz napomenu da je “u EU ovaj sistem identifikacije zabranjen jer predstavlja grubo kršenje humanitarnih prava”.

Iako je Evropski parlament pre više od dva meseca usvojio rezoluciju o zabrani upotrebe ove tehnologije u okvirima Evropske unije, strani mediji pisali su da se ovaj sistem već praktikuje u 11 zemalja članica.

Takođe, Evropska komisija teži da donese set zakona koji će precizno definisati kada se ovakva informaciona tehnologija sme koristiti, a za primer se uzimaju slučajevi terorizma i otmica.

Ekološki protesti, prvobitno najavljeni za 11. decembar, pod znakom su pitanja, s obzirom da je iz skupštinske procedure izbačen predlog Zakona o eksproprijaciji.

Iako se uoči prethodnih blokada građanima savetovalo da stave maske na lica upravo zbog opasnosti od zloupotrebe sistema za prepoznavanje, mnogi su se oglušili od ovakve apele jer smatraju da nemaju zbog čega da se kriju uz komentare da su izašli na ulice zbog uzvišenog i čisto patriotskog čina očuvanja i opstanka Srbije i prirode.

Novosadska “Tržnica” za 4,3 miliona kupila opremu za prepoznavanje lica koju neće koristiti

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

378 Shares
378 Shares
Share via
Copy link