Magazin

„Mama, da li sam ja Srbin ili Hrvat?“: Mihu je samo jednom u životu bila sramota korena

sinisa-mihajlovic-u-mladosti
Foto: Predrag Fred Matić

Još jedna dirljiva priča Siniše Mihajlovića postala je viralna posle smrti velikana.

Poznato je da je Miha rođen u mešovitom braku, ali i koliko je ponosno isticao da je Srbin.

Izdvaja se jedan davnašnji intervju u kom je otvoreno o svemu govorio.

– Ne mogu da poreknem da sam pola-pola, jer je moja majka katolikinja. Ranije je bilo ono kad se prijavljuješ na registraciji, pa moraš da kažeš šta si po nacionalnoj pripadnosti, a uvek sam pisao ‘Jugosloven’. Kod mene u kući se uvek tako pisalo. Nije bilo Srbin ili Hrvat, uvek Jugosloven. Sećam se da sam majku pitao šta sam – Hrvat, Srbin? Ona mi je govorila da sam Jugosloven – govorio je Miha u jednom davnašnjem intervjuu za B92, prenosi Sportal.

Mama mu je bila vodilja kroz život.

– Uh, moja keva… Imala je one šibe, kao bič da je imala. Kao i varjača, drvena, njom me vijala dok sam bio mali. Posle sam bežao oko stola, nije mogla da me uhvati, pa je prođe.

Ćale me nikad nije tukao, ali je bilo dovoljno da me pogleda i bilo je gotovo. Taj pogled je bio dovoljan. Ja kao roditelj ličim na oboje.

U Italiji nema šiba, ni varjača (osmeh). Strog sam. Kad imaš petoro dece, mnogo je važna disciplina, ne može svako da radi šta hoće.

Moraju da budu dobri u školi, da i ponašanje bude dobro, kao i organizacija. Moraju da postoje pravila, da bi to moglo da funkcioniše.

Od kad sam postao trener imam mnogo više vremena da provedem sa njima. Sina vodim da treniraju fudbal, ćerku vodim na jahanje, drugu ćerku na tenis. Kad sam tu, vodim ih.

Samo jednom u životu, Mihu je bilo stid zbog porekla.

– Bilo je me je samo jednom stid. Bilo je mnogo stvari koje su se desile dok sam bio u Italiji gde sam mogao da se postidim, ali jednom jesam, kad je bila prekinuta utakmica u Đenovi. Tad sam se prvi put postideo što sam Srbin.

Inače, Miha je imao i jednu dirljivu lekciju Italijanima. Tokom 30 godina na Apeninima izgradio je poseban status, ali se neretko nalazio i na meti protivničkih navijača i medija.

Prvi su ga nazivali „ciganinom“, a drugi u jednom momentu okarakterisali kao rasistu.

Posebno se pamti situacija iz 2017. godine. Sve je počelo od toga što su navijači Lacija, poznati po fašističkim i nacističkim ispadima, po tribini delili nalepnice sa likom Ane Frank, jevrejske devojčice koja je pisala dnevnik tokom Drugog svetskog rata, u dresu Rome. Zatim su i na tribini razvili transparent:

„Aušvic je vaša domovina, peći su vaši domovi“.

Digla se velika pometnja u Italiji zbog toga, a mediji su upleli i Mihajlovića. Iako u tom trenutku trener Torina, pitali su ga šta misli o Ani Frank.

Odgovorio je da nije dovoljno upoznat sa njenom biografijom, posle čega se javnost obrušila na njega i stavljala ga u ravan sa rasistima.

– Prvo su me pitali za Belotija (napadača Torina), a onda o Ani Frank. Bio sam šokiran pitanjem, kontekst me je iznenadio jer je skok u temi od Belotija do Ane Frank prilično veliki i nisam se setio ove devojčice – istakao je Mihajlović tada.

Usledilo je očitavanje lekcije Italijanima.

– Nisam pročitao Dnevnik Ane Frank. A da li vi znate ko je Ivo Andrić? On je osvojio Nobelovu nagradu za književnost, to je ono što sam ja učio u školi. Tako da mislim da nije strašno što ja nisam mogao da se setim Ane Frank. Ako je za vas to toliko ozbiljno i za mene je ozbiljno što vi ne znate ko je Ivo Andrić – poručio je Miha i time začepio usta novinarima.

A kako bi stavio tačku na tu temu, poslao je i jasnu poruku.

– Ja sam protiv svake vrste mržnje i rasizma. Ne možete da me optužite za rasizam, jer ja doživljavam rasističke uvrede svake nedelje na svakom stadionu – jasan je bio Mihajlović.

Nebo se ponovo otvorilo: Dan kada je otišao Siniša Mihajlović

220 Shares
220 Shares
Share via
Copy link