Srbija Vesti

Više javno tužilaštvo ponovilo: Nema dokaza protiv Siniše Malog

siniša mali T
Printscreen

Siniša Mali našao se u takozvanim „Pandorinim papirima“ zbog navodnog vlasništva nad 24 stana u Bugarskoj, a javnost se nakon pisanja portala KRIK ponovo zainteresovala za ovaj slučaj. Sada se oglasilo i Više javno tužilaštvo (VJT) rečima da su oni još 2017. godine razmatrali izveštaj o imovini i prihodima aktuelnog ministra finansija kada su utvrdili, kako kažu, da nema elemenata niti jednog krivičnog dela koje spada u delokrug nadležnosti VJT.

– Više javno tužilaštvo je tokom 2017. godine već razmatralo izveštaj o imovini i prihodima za funkcionera Sinišu Malog koji je dostavljen od strane Agencije za borbu protiv korupcije, zajedno sa izveštajem Uprave za sprečavanje pranja novca, izveštajem SBPOK-Odeljenja za suzbijanje organizovanog finansijskog kriminala, koji su sačinjeni za period koji se navodi u “Pandorinim papirima” i koji su se između ostalog odnosili i na kupovinu stanova u Bugarskoj. Iz svih podataka kojima je tužilaštvo raspolagalo u trenutku donošenja odluke, kao i analizom istih, utvrđeno je da ne postoje dokazi koji bi ukazali da su se u radnjama Siniše Malog stekli elementi bilo kog krivičnog dela iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu – navodi se u odgovoru koji je VJT prosledilo portalu Nova.rs.

U odgovoru se navodi i da je deo dokumentacije koji se odnosi na izveštaje koje je sačinila Agencija za borbu protiv korupcije, dostavljen  na nadležnost Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, radi provere da li su u radnjama istog ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela iz njihove nadležnosti.

– Ukoliko tužilaštvo bude raspolagalo novim relevantnim dokazima, isti će biti uzeti u razmatranje – kažu u odgovoru.

Podsetimo, Novinari KRIK došli su do novih dokaza da je Siniša Mali bio vlasnik dve ofšor kompanije i da je kupio 24 stana u Bugarskoj. Kako je pisao KRIK, prvo je „Trident Trust“ za Malog registrovao dve ofšor kompanije „Brigham Holding and Finance inc.“ i „Etham Invest and Finance Corp.“, a one su zatim kupile dve firme u Bugarskoj, „Erma 11“ i „Erul 11“, koje su u svom vlasništvu imale apartmane.

U dokumentima o kupoprodaji stanova, Mali je bio naveden kao direktor ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Dokumenta do kojih su došli novinari otkrivaju da je Mali bio vlasnik ovih kompanija, i da je kupovinu stanova sproveo tokom 2012. i 2013. godine, u vreme kada je bio ekonomski i finansijski savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Prethodno, dokaza koji su pronašli novinari KRIK-a, bilo je i 2015. godine, kada je reagovala Agencija za sprečavanje korupcije i potvrdila KRIK-ova otkrića, ali i pronašla dokaze koji su ukazivali da je Mali učestvovao u pranju novca. Agencija je slučaj prosledila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koje je na kraju obustavilo postupak.

Šest godina kasnije, Više javno tužilaštvo u Beogradu u odgovoru ovom portalu reaguje povodom natpisa u pojedinim medijima o navodima koji proizlaze iz „Pandorinih papira“, a koji se odnose na imovinu i prihode Siniše Malog, u periodu od jula 2011. do avgusta 2014.

Siniša Mali previše moćan da bi se plašio Pandorinih papira i 24 stana

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
48 Shares
Share via
Copy link